Küresel iklim krizi sonucu yaşanan kuraklıkla mücadele için su tasarrufu sağlamayı amaçlayan depolar sayesinde mezarlık çevresindeki yollarda biriken yağmur suları toplanacak. Yine çeşmelerden akan fazla sular da toplanarak depolanacak. Böylece yeşil alanların su ihtiyacı, yağmur hasadından karşılanacak. Depolar sayesinde yılda 3 bin 500 metreküp su tasarrufu sağlanacak.

İklim krizinin derinleştiğini, kuraklık tehdidinin her geçen gün büyüdüğünü hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu koşullar altında suyu daha tasarruflu kullanmak zorundayız. O nedenle önce yağmur suyu hasadı fikri ile tanıştık. Yağmur suyunu toplamamız gerektiğine karar verdik. Sünger Kent İzmir projesiyle 5 bin su deposu ile 5 bin binanın yağmur suyunu toplayacak çalışmayı başlattık. Buna paralel çalışmalardan biri de Işıkken Mezarlığı yağmur suyu depoları.” dedi.

Filtre edildikten sonra kullanılacak

Başkan Soyer, 80 bin metrekare alan üzerinde kurulu mezarlıkta yağmur suyunu toplamak için hazırlanan projenin önemine değinerek, “Türkiye’de ilk kez bir cami yağmur suyu hasadı yapıyor. Işıkkent Mezarlığı’nda bulunan camiye koyduğumuz su deposu, çatısındaki yağmur suyunu toplayacak ve cami çevresindeki peyzaj alanının yeşillendirilmesinde kullanılacak” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı