''Bedensel sağlığına özen gösterin''

Çocuğunuzun düzenli olarak görme, işitme ve diğer rutin kontrollerinin yaptırılması, bol su içmesi, yaşına göre ihtiyacı olan uykuyu uyuması, bol bol hareket edip, açık havada da zaman geçirmesi okul başarısındaki en önemli faktörler arasında yer aldığını söyleyen Ay Koleji Program Geliştirme Uzmanı Dr. Fatma Şatıroğlu, '' Bununla birlikte sağlıklı beslenmeye de özen göstermek gerekiyor. Okula gitmeden önce şeker, karbonhidrat, fındık kreması gibi besinler enerji veriyor gibi görünse de ilerleyen saatlerde çocuğunuzun kan şekerini düşürerek konsantrasyonunu kaybettirecek ve uykusunu getirecektir. Bunun yerine beslenme düzeninde süt, peynir, yumurta, sebze içeren çeşitlere yer vermek gerekiyor.'' şeklinde konuştu.

''Aranızdaki duygusal bağı sağlam tutun''

''Çocuğunuzla aranızdaki sıcak ve güçlü duygusal bağ, onun öğrenme sürecini doğrudan etkileyecektir.'' diyen Dr. Fatma Şatıroğlu, şöyle devam etti: ''Bu bağ, çocuğun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Kendini güvende hisseden bir çocuk daha etkili öğrenir. Ebeveyn-çocuk ilişkisindeki güven, çocuğun okulda karşılaştığı zorluklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Özsaygının artması, stresin ve kaygının azalması bu süreci destekler. Ayrıca, duygusal olarak desteklenen çocuklar, sınıf içinde ve dışında daha iyi sosyal becerilere sahip olur. Bu nedenle, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin, onu dinleyin ve duygusal olarak destekleyin.''

''Bir hobi ile uğraşarak stres yönetimi yapmasını sağlayın''

Dr. Fatma Şatıroğlu, ''Yapılan pek çok araştırma, bireyin farklı aktivitelerle ilgilenmesinin, sadece o aktivite alanında değil, genel yaşantısında da pozitif etkiler yarattığını gösteriyor. Özellikle öğrenciler üzerinde yapılan çalışmalarda, spor, sanat ve müzikle ilgilenen öğrencilerin akademik başarılarının daha yüksek olduğu belirtiliyor.'' dedi.

''Teknoloji ile ilişkisine dikkat edin''

Elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığın uykuyu getiren hormonların salınımını engellediğinin altını çizen Dr. Fatma Şatıroğlu, bu sebepten kaynaklı, çocukların uyku saatine yakın saatlerde cep telefonu, bilgisayar ya da tabletlerle oynamaması gerektiğini vurguladı. Teknolojiden uzaklaşmak için sadece geceleri değil hafta sonlarını da değerlendirmek gerektiğini, çocuğunuzu bu açıdan takip ederek interneti ve sosyal medyayı güvenli ve olumlu bir şekilde kullanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Fatma Şatıroğlu, ''İnternet kullanımında çocuğunuzu bilgilendirerek internet kullanımının güvenli hale getirilmesine dikkat edin.'' uyarısında bulundu.

''Kendi sorumluluğunu taşıma fırsatı verin''

Çocukların kendi sorumluluğunu almasını sağlamanın, hem okulda hem de yetişkin hayatlarında onlar için avantaja dönüşeceğini belirten Dr. Fatma Şatıroğlu, ''Derslerini sizlerin ve okulun onlara verdiği görev olarak görmek yerine, kendi sorumlulukları olarak görmeye başladıklarında sizlerin hatırlatmalarına ihtiyaçları kalmadan yapacaklardır. Bu bilince sahip olmaları için çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin.'' diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı