USD/TRY: Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler yakından izlenmeye devam edilirken, İsrail'in kara hareketi yapabileceğine yönelik haber akışıyla çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayılabileceği riski nedeniyle cuma günü piyasalarda belirgin fiyatlamalar vardı. Ayrıca, ekim ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisinin beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesi ve anketin detaylarında tüketicilerin gelecek döneme ilişkin yıllık enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle Fed'in sıkı parasal duruşunu uzun süre koruyacağına yönelik artan beklentilerle piyasalar günü düşüş ağırlıklı kapattı. Bu sabaha bakıldığında ise hem ABD'nin diplomatik temaslarını artırması hem de İsrail'in (hava olayları sebebiyle) kara harekatını ertelemiş olmasıyla vadeli piyasalarda olumlu bir görüntü hakim. Veri gündeminde ise ABD'de perakende satışlar ve 1 Kasım'daki Fed kararı öncesinde bu hafta Fed üyeleri ve Powell'ın konuşması önemli olabilir. Yurt içinde ise bölgesel gerilimler fiyatlamalarda etkili olurken, petrol fiyatlarındaki sert yükselişle birlikte ülke risk primimz (5 yıllık CDS) tekrar 400 baz puanın üzerine çıktı. Dolar/TL'de ise kısmi yükseliş isteği sürüyor. Kurda Cuma kapanışı olan 27,80'nin üzerinde hafif yükseliş isteği sürebilir. Bu hafta yurtiçinde veri gündemi sakin.

EUR/USD: Geçen hafta ABD'de açıklanan veriler, Fed'in sıkı para politikasını uzun süre koruyacağına yönelik beklentileri artırırken, Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler de risk iştahını olumsuz etkilemişti. Filistin ve İsrail arasındaki gerilim devam ederken, diplomatik temaslar gerilimin yayılmasına ilişkin endişelerin azaltılmasına yönelik umutları bir miktar artırıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftayı 19 baz puan düşüşle %4,61 seviyesinden tamamlarken bu sabah %4,69 seviyesinde seyretmekte. Diğer taraftan 1 Kasım'daki Fed kararı öncesinde başta Fed Başkanı Powell'ın konuşması olmak üzere hafta boyunca Fed üyelerinin gerçekleştirecekleri konuşmalar Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Aylık ortalamasının altında seyreden paritede ise 1,0580 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0450 destek konumunda.

XAU/USD: Geçen hafta yükseliş eğiliminde olan Ons Altın cuma günü artan jeopolitik gerginliklerin de etkisiyle %3,4 primli bir şekilde (haftalık %5,4) 1.933 seviyesinde tamamladı. Bu sabaha bakıldığında ise ABD'nin diplomatik temaslarını artırmış olmasına bağlı olarak riskler bir miktar azalmış durumda. Bu sebeple, değerli madende hafif de olsa gerileme takip ediliyor. Veri takviminin sakin olduğu günde geri çekilmenin devamı halinde 1.900 seviyesi hem teknik hem de psikolojik bir destek olarak öne çıkarken, yükseliş halinde 1.940 direnci takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı