İSTANBUL (AA) - Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında "Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak" paneli Özyeğin Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.

Özyeğin Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihi tüm dünyada Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor.

Dünya genelinde 2023 yılında "su hayattır su gıda demektir, kimseyi geride bırakma" mesajı çerçevesinde bir dizi etkinlikler düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için küresel ölçekte farkındalık ve değişim yaratmayı amaçlayan bu etkinliklerden "Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak" başlıklı panel, İstanbul'da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmaları Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu tarafından yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gençtürk, Özyeğin Üniversitesi ve FAO iş birliğinin önemli bir parçası olan bu etkinliği, yeni akademik yılın hemen başlangıcında üniversite kampüsünde organize ederek öğrencilerle ve tüm paydaşlarla buluşturmaktan gurur ve keyif duyduğunu belirtti. Gençtürk şunları aktardı:

"FAO’nun kuruluş yıl dönümü ve üniversitemizde her yıl kutladığımız BM’nin uluslararası önemli günlerinden olan Dünya Gıda Günü vesilesiyle ve bilimsel çalışmalar doğrultusunda gelinen noktada, suyun artık sınırlı ve her geçen an sınırları daha da daralan bir doğal kaynak olarak erişilebilirliğine dair sıkıntıları göz ardı edemeyeceğimiz ortadadır. Dünya Gıda Günü’nün bu seneki ‘su’ ana temasını çok kıymetli buluyorum; hayata dair tüm alanlarda geride tek bir kişiyi bırakmayacak kadar çalışmak zorundayız. Küresel öncelik haline gelen su kaynaklarının korunması, su verimliliği, tasarrufu ve yeniden kullanımı için yapılacak çalışmalar hükümetlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplumun, özel sektörün ve elbette biz üniversitelerin etkin iş birliğini gerektiriyor. Bugünkü panelimiz de bu iş birliğinin çok anlamlı ve güzel bir örneğidir."

Gençtürk, Özyeğin Üniversitesi olarak bu panelin üniversitede yapılmasının ayrı bir önemi daha olduğunun altını çizerek, sürdürülebilirliği 2015’te faaliyetlerinin odağına almış, Türkiye'deki ilk yüksek öğretim kurumu olduklarının altını çizdi.

2017’de TÜSİAD ile Sürdürülebilir Kalkınma Forumu’nu ve 2018’de de Sürdürülebilirlik Platformu’nu özgün bir çatı olarak kurduklarını aktaran Gençtürk, "17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ile ilgili üniversitemizde yapılan çok çeşitli bilimsel ve görsel çalışmaları takip ve koordine eden bir yapımız var. Uluslararası herhangi bir sıralamada bu konular henüz dikkate alınmazken ve biz bunları halihazırda yaparken, 2019 yılında Times Higher Education (THE) üniversitelerin küresel ölçekte sosyal etkisini de ölçen bir dünya üniversiteler sıralaması yaptı. Üniversitemiz aynı sene, bu sıralamada dünyadaki tüm üniversiteler arasında 72. sırada yer aldı ve Türkiye’den ilk 100’e giren tek üniversite oldu. Üniversitemizdeki yaşam kültüründe faaliyetlerimizin sosyal etkilerini içselleştirmiş olarak yol alıyoruz. Bugünkü etkinliğimizin bilim temelli, sonuç odaklı çalışmalarla ve yeni iş birlikleriyle devam etmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

2022’de ziyaret ettiği Özyeğin Üniversitesi’nde bir kez daha bulunmaktan dolayı memnuniyetini belirten FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, 50’den fazla dilde ve 150’den fazla ülkede kutlanan Dünya Su Günü’yle ilgili FAO’nun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

FAO olarak dünya genelinde açlık ve gıda güvensizliği hakkında farkındalık yaratma ve dünyanın geleceği için eyleme geçmeye yönelik çağrılarda bulunmayı sürdürdüklerinin altını çizen Gutu, "Hayatımız ve gezegenimiz için son derece kıymetli su kaynaklarının en doğru şekilde yönetilmesi gerektiğinin altını önemle çiziyoruz. Gezegendeki tüm canlıların ve doğal kaynakların birbiriyle kaçınılmaz ilişkisinde suyun öneminin ve iklim değişikliğinin etkilerinin farkındayız. Tüm sektörlerin iş birliğini sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz ve daha az su kaynağı harcayarak üretimi akılcı şekilde arttırmanın yollarını bulmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akça da etkinlikte bulunmaktan duyduğu mutluluğu vurguladı. Akça, şunları aktardı:

"Gıda meselesinin sudan ayrı düşünülemediği dünyamızda küresel iklim değişikliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artması su kaynakları üzerinde ciddi bir baskı yaratmakta, su ve gıda güvenliği aynı yönde olumsuz bir şekilde etkilenmekte ve arz-talep dengesi giderek bozulmaktadır.

Sanılanın aksine, Akdeniz havzasında yer alan ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunan Türkiye, su zengini bir ülke değildir ve su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2050 yılından itibaren Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması beklenmektedir. Günümüz şartları ve gelecek ihtiyaçlarımızla birlikte değerlendirilecek sürdürülebilirlik politikaları ile devlet-toplum iş birliği ve uyumu içerisinde ülkemizde su tasarrufunun ve yeni teknolojilerin kullanımını teşvik eden projeleri gerçekleştirmek gerekmektedir." açıklamasında bulundu.

Açıklamaya göre ayrıca, ulusal ve uluslararası kuruluşların yöneticilerinin ve Özyeğin Üniversitesi’nden akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleşen ve sürdürülebilir su ve gıda ilişkisinin tüm boyutlarıyla ele alındığı "Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak" paneli, Özyeğin Üniversitesi’nin FAO ile 2022’de başlayan iş birliğinin de önemli bir durağını oluşturuyor.

Moderasyonunu Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Şenol Sert’in üstlendiği panele, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, SUEN Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden, Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mine Tekman ve Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Begüm Yontar Avcı katıldı. ​​​​​​​