Yurtiçinde; Tarım ürünleri üretici Fiyat Endeksi, Eylül’de bir önceki aya göre %4,47 artış gösterdi. Yıllık bazda ise artış %71,96 seviyesine ulaştı. Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,23 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,50 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %8,54 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde %3,28 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde %4,74 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde % 6,10 artış gerçekleşti. Diğer taraftan ise özellikle borsa tarafında kırılganlık artmaya devam ediyor. Haftaya pozitif seyirde başlasak da satış baskısının artmasıyla birlikte 8000 seviyesinin altına inilerek %2.20 değer kaybı ile 7934 seviyesinde kapanış gerçekleşti. Haber akışının oldukça yoğun olduğu günlerde temkinli kalmanın daha yararlı olacağını düşünüyoruz.

ABD tarafında bilanço döneminin başlamasıyla birlikte, İsrail- Filistin gerginliği biraz geride bırakıldı. Her ne kadar haber akışı kırılganlığı artırıyor olsa da, haftanın ilk gününde ABD borsaları pozitif bir kapanış gerçekleştirmeyi başardı. New York Fed imalat endeksine göre ise imalat sektöründe daralmanın devam ettiği gözlemlendi. New York'ta imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarla yapılan anket sonucu hazırlanan rapora göre, imalat endeksi Ekim’de 6,5 puan azalışla eksi 4,6'ya düştü. Resesyon beklentilerinin azalmasına rağmen aktivitede yaşanan daralma, FED’in faiz döngüsünde nasıl bir adım atacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Buna ek olarak ise Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker enflasyon baskılarının azaldığı bir ortamda Fed'in faizleri artırmayı bitirdiğine olan inancını tekrarladı ve , "Bu noktada Fed'in faiz hedefinde herhangi bir artış düşünmemeliyiz" sözleriyle güvercin tarafını ortaya çıkardı. Bu akşam da FED başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanacağız. Son dönemde beklentinin üzerinde gelen enflasyon ve sıkı işgücü verilerinin ardından Powell’ın şahin tonda abartıya kaçması şaşırtıcı olmaz.

Avrupa tarafında önemli veri akışının olmadığı günde Avrupa Merkez Bankası'nın baş ekonomisti Philip Lane’in açıklamaları yankı buldu. Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonun %2 hedefine döneceğinden emin olabilmesi için muhtemelen önümüzdeki bahara kadar biraz zamana ihtiyacı olacağını söyledi. ECB, kontrolden çıkan fiyat artışını frenlemek için son 10 toplantısının her birinde faiz artışına gitmişti. Ancak Ekim ayında duraklama sinyali verirken piyasalar bir sonraki hamlenin 2024 ortalarında bir artış değil, bir indirim olmasını bekliyor. Asya borsaları bugün yatırımcıların Orta Doğu'daki gerginlikler öncesinde olumlu bilanço beklentileri ile birlikte pozitifti. Diğer taraftan ise Çin'de gözler en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın temerrüde düşüp düşmeyeceğine çevrildi. Country Garden, 30 günlük ödemesiz dönemin sonu olan bugün 15 milyon dolarlık kupon ödemesini yapmaması halinde tüm offshore borcu temerrüde düşmüş sayılacak. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,4 yükseldi. Tokyo Nikkei endeksi ise %1 yükseliş yaşadı.

Petrol fiyatları, ABD'nin petrol üreticisi Venezuela'ya yönelik yaptırımları hafifleteceği umutları ve Washington'un İsrail ile Hamas arasındaki savaşın kızışmasını önlemek için çabalarını artırmasıyla bugün yatay bir seyir izliyor. Brent ham vadeli kontratları varil başına 89,60 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas ham petrolü (WTI) 23 sent düşüşle varil başına 86,43 dolara geriledi. Bugün yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri, konut fiyatları ve Hazine ihaleleri takip edilecek. Yurt dışında İngiltere iş gücü, Almanya ZEW endeksi, ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları öne çıkıyor. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın "Aksa Tufanı" saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler izleniyor.

Manşette öne çıkanlar

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 12. Kalkınma Planı'na göre, 2028'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, enflasyonun yüzde 4,7, işsizliğin yüzde 7,5'e indirilmesi hedefleniyor. Plan dönemi boyunca 5 milyon ek istihdam hedefi de söz konusu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ile 5 yıl vadeli 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalelerinde toplam 8,8 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli tahvilde 7,99 milyar TL net satış gerçekleştirilirken bileşik faiz yüzde 30,57 oldu. 12 ay vadeli kuponsuz tahvilde 815,2 milyon TL net satış yapıldı, bileşik faiz yüzde 26,35 olarak gerçekleşti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker Fed daha fazla faiz artışını düşünmemeli dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Siber Güvenlik Konseyi ile siber güvenlik alanında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, ECB'nin enflasyonun yüzde 2'lik hedefine döndüğünden emin olabilmesi için muhtemelen önümüzdeki bahara kadar zamana
ihtiyacı olacağını söyledi.

Borlease Otomotiv payları 19 Ekim tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

MHR GYO payları 18 Ekim tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı