Dün küresel piyasalarda neler oldu?

Önemli bilanço açıklamalarının bulunduğu haftaya başlangıç yapan majör ABD endeksleri günü pozitif tamamladı. Küresel pay piyasaları, İsrail-Filistin çatışması ve ABD ile Çin arasındaki gelişmeler nedeniyle dalgalı seyrederken, bu hafta üçüncü çeyrek bilanço açıklamaları ve Fed üyelerinin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların odağına yerleşmiş bulunuyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 95 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı tahmin edilirken, Aralık ayında yüzde 66 ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Fed yetkililerinin para politikasına ilişkin açıklamaları takip edilirken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz artırımlarının büyük ihtimalle biteceği ve veriler aksini göstermezse Banka’nın faiz oranlarını sabit tutması gerektiğine dair ifadelerini tekrarladı.

Beklenti altında gelir ve HBK verileri açıklayan Pfizer, Covid 19 ürünlerine olan talebin azalmasını gerekçe göstererek tüm yıl gelir ve kazanç tahminlerini düşürdü. Şirket Covid gelirlerinden 9 milyar dolarlık kayıp beklediğini açıkladı.

Makro veri tarafında; ABD'de Empire State imalat endeksi açıklandı. Endeks Ekim'de 6,5 puan azalarak - 4,6 oldu. Ekonomistlerin medyan tahmini -6 seviyesinde bulunuyordu. Yeni siparişler endeksi Ekim'de 9,3 düşüşle -4,2 olarak daralma bölgesine girdi.

Öte yandan, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC), iShares ETF'ine onay verdiği açıklamalarının ardından Bitcoin'in fiyatı yaklaşık yüzde 10 artarak 30 bin dolara yaklaştı. Başvuruya yönelik SEC incelemesinin sürdüğüne yönelik haberler sonrasında ise tekrar 28 bin dolar seviyelerine indi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,06 artışla 4.373,63 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,20 kazançla 13.567,98 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,93 artışla 33.984,54 seviyesinden kapandı. Avrupa hisse senedi piyasaları da günü pozitif tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,34 puan değer kazanarak 4.150,35 seviyesine yükselirken, FTSE 100 %0,41, CAC 40 %0,27 ve DAX %0,34 değer kazancı ile seansı tamamladı. Kısa vadeli tahvil faizleri %5,10, 10 yıllık tahvil faizleri %4,74 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 17,21 seviyesine geriledi

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, bölgeden gelen ekonomik verileri takip ettiği günde pozitif seyir izliyor. Çin Merkez Bankası, ekonomik toparlanmayı ve tahvil satışlarını desteklemek amacıyla, 2020’den bu yana en büyük orta vadeli likidite enjeksiyonunu gerçekleştirdi. Banka, bu sabah finansal sisteme Aralık 2020’den bu yana en yüksek rakam olan net 289 milyar yuan (39,6 milyar dolar) enjekte ederken, aynı zamanda, açık piyasa işlemleri yoluyla net 134 milyar yuan kısa vadeli likiditeyi de piyasadan çekti.

Avustralya hisseleri, yatırımcıların merkez bankasının son politika toplantısı tutanaklarını değerlendiriyor. Avustralya Merkez Bankası, Ekim para politikası toplantısında gösterge borç verme faiz oranlarını yüzde 4,1'de tutmuştu. Yeni Zelanda'nın enflasyon oranı iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek üçüncü çeyrekte yüzde 5,6'ya geriledi.

Nikkei endeksi %1,13, KOSPI endeksi %1,15, Hang Seng endeksi %0,93 ve Shanghai endeksinde %0,26 pozitif seyir takip ediyoruz.

ABD vadelilerde ise sınırlı negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Eylül ayı perakende satışlar ve kapasite kullanım oranı ile NAHB konut piyasası endeksi verileri takip edilecek. Perakende satış verisinin bir önceki aya kıyasla %0,3 azalış göstermesi bekleniyor. Ağustos ayında perakende satışlarda %0,6 artış kaydedilmişti. Aynı gün Fed yetkilisi Barkin ve Williams’ın konuşmaları da takip edilecek. Euro bölgesinde ise ZEW ekonomik beklenti anketi takip edilirken, gün içinde ağırlıklı olarak ECB yetkililerinin konuşmaları gündemde olacak. ECB üyelerinden Knot, Guindos ve Holzmann’ın konuşmaları gerçekleşecek.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ABD’de Eylül ayı İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları ile Bej Kitap takip edilecek. Eylül ayında Konut Başlangıçlarının 1.39 mln, İnşaat izinlerinin 1.45 mln seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün, Fed yetkilisi Williams’ın konuşması da takip edilecek. Euro bölgesinde ise Eylül ayı TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %4,3  artış kaydetmesi bekleniyor. Ağustos ayında da TÜFE aylık bazda %0,3, yıllık bazda %4,3 artış kaydetmişti

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı