Analize göre, Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminin sabah saatlerinde 229,44 seviyesinde seyrettiği ifade edildi. Borsa İstanbul’da pozitif açılış beklendiği belirtilirken, 14.185 seviyesinin destek, 14.317 seviyesinin ise direnç noktası olarak takip edildiği kaydedildi.

BİST-100 endeksinin haftanın üçüncü işlem gününde yüzde 0,35 oranında yükseliş gösterdiği, günlük model portföyün ise yüzde 0,24 getiri sağladığı ifade edildi. Günlük teknik öneriler arasında FROTO, ISCTR ve KRDMD hisselerinin yer aldığı belirtildi.

Küresel gelişmelere ilişkin olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ve Lübnan liderlerinin görüşeceğini açıkladığı, ABD ve İran arasında ateşkesin uzatılmasının değerlendirildiği yönündeki haber akışlarının takip edildiği ifade edildi. Ayrıca ABD Senatosu’nun, İran’a yönelik askeri adımların Kongre onayına bağlanmasını öngören tasarıyı reddettiği aktarıldı.

Bültende, küresel piyasalarda jeopolitik risklerin azalmasına yönelik beklentilerin güç kazandığı ve diplomatik çözüm arayışlarının öne çıktığı kaydedildi. ABD-İran hattında artan temas trafiğinin ve liderler düzeyindeki görüşmelerin piyasalarda risk iştahını desteklediği ifade edildi. Bu süreçte, savaş süresince baskı altında kalan riskli varlıklarda toparlanma eğilimi görüldüğü ve emtia fiyatlarında yön değişiminin dikkat çektiği belirtildi.

Petrol piyasasına ilişkin değerlendirmede ise, arz endişelerinin azalmasıyla birlikte Brent petrolün 100 dolar üzerindeki seviyelerden uzaklaşarak 90 dolar ve altına yönelme eğilimi gösterdiği ifade edildi. Bu durumun küresel enflasyon baskılarının sınırlanabileceğine yönelik beklentileri güçlendirdiği kaydedildi.

Yurt içi piyasalara ilişkin bölümde, BİST-100 endeksinin Nisan başından bu yana 12.937 seviyesinden 14.532 seviyesine kadar yaklaşık yüzde 12,3 oranında yükseliş kaydettiği ifade edildi. Bu yükselişin, ABD-İran gerilimine ilişkin ateşkes beklentilerinin fiyatlandığını gösterdiği belirtildi.

Jeopolitik risklerdeki azalmaya yönelik haber akışlarının endeksi desteklediği, 14.000 seviyesi üzerindeki kalıcılığın ve 14.300 bölgesine doğru hareketlerin olumlu görünümü pekiştirdiği kaydedildi. Haber akışının devam etmesi halinde TL bazlı zirvenin aşılabileceği ve 14.500 üzeri seviyelerde ivmenin güçlenebileceği ifade edildi.

Bültende ayrıca, ateşkes beklentileriyle birlikte yatırımcıların değer odaklı hisselere yöneldiği ve güçlü temellere sahip şirketlerin pozitif ayrıştığı belirtildi. Bununla birlikte, ABD-İran-İsrail hattında görüşmelerden olumsuz sonuç çıkması ve petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi durumunda piyasalarda baskının artabileceği ifade edildi.

Son olarak, mevcut piyasa görünümünde haber akışına duyarlı, temkinli iyimserliğin korunduğu ancak yukarı yönlü olasılıkların daha ön planda olduğu bir dönemin yaşandığı kaydedildi. TL varlıkların kısa vadede barış beklentilerini fiyatlamaya devam ettiği vurgulandı.