Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’na (BRF) katılmak üzere Beijing’de bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’le bugün görüştü.

Eski bir dostla tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Xi, “Foruma hoş geldiniz. Sağlıklı, istikrarlı ve canlılıkla dolu Çin-Kazakistan ilişkisi, iki ülkenin gelişmesine olduğu gibi, bölge barışı ile istikrarının korunmasına da faydalıdır. Uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, Çin ve Kazakistan birbirlerini destekleyerek iyi komşuluk fikrini kuşaktan kuşağa aktarmalıdır. İki taraf, ikili kalıcı kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisini sürekli ileriye taşıyacak.” dedi.

On sene önce Kazakistan’da İpek Yolu Ekonomik Kuşağı girişimini ilk defa ileri sürdüğünü hatırlatan Xi, iki ülkenin iş birliğini güçlendirmesi ve Kuşak ve Yol inşasında daha fazla sonuç kaydedilmesini hızlandırarak, iki ülkenin halklarına daha fazla fayda sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Tokayev de görüşmede 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’na katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek şunları ekledi:

 “Kuşak ve Yol inisiyatifinin ileri sürülmesinden bu yana Kazakistan girişimi hep kararlılıkla destekliyor ve inisiyatifin hayata geçirilmesini aktif bir şekilde teşvik ediyor. 10 yıl önce Kazakistan ziyaretiniz sırasında, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nın ortaklaşa inşa edilmesi önerisini ortaya koydunuz, bunu hiç unutamıyoruz. Söz konusu girişimin hayata geçirilmesinde elde edilen muhteşem başarılardan dolayı sizleri tebrik ediyorum ve bu forumun da başarılı şekilde geçmesini temenni ediyorum.”  

Hibya Haber Ajansı