AB’nin ihracatımızdaki payının yüzde 40’ın üzerinde olduğuna dikkat çeken Dalgın, gerekli düzenlemeler ve uyum politikaları hayata geçirilmediği takdirde SKDM’nin ihracata önemli ölçüde zarar verme riski olduğunu belirtti.

Dalgın, SKDM çerçevesinde belirlenecek olan serbest tahsisat oranlarının AB’ye ödenecek vergi miktarı nedeniyle önümüzdeki süreçte ihracatçılara ilave maliyetler getireceğini ifade ederek, bu durumun firmaların Avrupalı firmalarla yürüteceği iş birlikleri ve ortak projelere olumsuz etkileri olacağına vurgu yaptı.

Dalgın, verdiği soru önergesi kapsamında Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti:

“-Bakanlığınız tarafından, SKDM’nin ilk aşamasına ihracatçılarımızın yeterli uyumu sağlayabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmış mıdır? Bunlar nelerdir?

-Karbon fiyatlarını içerecek Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve ETS’ye dahil olmayan ürünlerde karbon vergilerinin nasıl uygulanacağına ilişkin çalışmalar hangi aşamadadır? Sürecin ne zaman tamamlanması öngörülmektedir?

-Hem Yeşil Mutabakat hem de SKDM’ye uyum çalışmalarında KOBİ’lerimizin kaynak yetersizliği nedeniyle büyük ölçekli firmalara kıyasla eksik kaldığı bilinmektedir. Bu doğrultuda, KOBİ’lerimizin uyum çalışmalarında desteklenmesi amacıyla finansman desteği planlanmakta mıdır?

-İşletmelerimizin enerji verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilir atık yönetiminin desteklenmesi amacıyla makine/teçhizat alımında teşvik verilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?”

 

Hibya Haber Ajansı