Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kosova programı kapsamında 10 Ekim 2023 tarihinde komutası devralınan NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nü (KFOR) ziyaret etti.

KFOR Komutanı olarak 10 Ekim’de göreve başlayan Tümgeneral Özkan Ulutaş tarafından karşılanan Bakan Yaşar Güler, KFOR’un faaliyetleri hakkında bilgi alarak Tümgeneral Özkan Ulutaş’a yeni görevinde başarılar diledi.

KFOR’da görevli personele de hitap eden Bakan Yaşar Güler şunları söyledi:

"Bölgesel ve küresel gerginliklerin tırmandığı kritik bir dönemde, Türkiye olarak Karadeniz’den Afrika’ya, Orta Doğu’dan Kafkaslar’a kadar barış ve istikrarın hakim olması için yoğun gayret sarf ediyoruz. Aynı şekilde Balkanlar’da da barış, güvenlik ve istikrarın korunmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda tarihî, kültürel, dostluk ve kardeşlik bağlarımız bulunan ve Balkanlardaki önemli ortaklarımızdan biri olan Kosova ile de yakın iş birliği içerisindeyiz."

Bakan Güler, Türkiye'nin Kosova’daki güvenlik, barış ve istikrarın devamı için NATO Kosova Gücü’ne (KFOR) en çok destek veren ikinci ülke olduğunu belirterek "Bir süre önce bölgede gerginliğin artması ve meydana gelen olaylar sonrası, 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir Komando İhtiyat Taburumuz, Haziran ayında buraya görevlendirilmişti. 10 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında bölgede sükunetin sağlanmasına sizlerle birlikte katkılar sağlayan bu birliğimiz, görevini başarıyla icra ederek 5 Eylül’de ülkemize dönmüştür." ifadelerini kullandı.

Kosova’da ve bölgede, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun diyalog olduğunu ifade eden Bakan Güler, "Türkiye olarak diyalog sürecini destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz hafta Kosova Görev Gücü Komutanlığını devralmamızla birlikte sorumluluklarımız daha da artmıştır. Komutanlığımız döneminde bölgedeki tüm unsurları eşit gören ve ayrım gözetmeyen profesyonel bir yönetim ilkesi sergileyeceğiz. Türk askerinin sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerle, bölgedeki etkisini ve bunun uluslararası ilişkilerimize katkısını her daim göz önüne alarak faaliyetlerinizi icra edin. Zira dünya barışı için esasların belirlendiği günümüzde, artık çok açık bir şekilde görülmüştür ki Türkiye olmadan kurulmaya çalışılan hiçbir masanın başarılı olma şansı yoktur." şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı