Bağışıklık sistemi nedir?

''Bağışıklık sistemi, vücudu zararlı bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korumak için değişik organlarda bulunan bir doku ve hücreler düzenidir. Bağışıklık sisteminin yüzde 70’i bağırsaklardadır.'' diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Diyetisten Selin Yavuz, bağışıklık sisteminin vücudun savunma sistemi olduğunu vurgulayarak vücudumuzun dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaştığını ve bizi hastalıklara karşı koruduğunu söyledi.

Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Selin Yavuz, şunları söyledi:

''Bağışıklık sisteminin zayıflamasındaki sebepler arasında besin yetersizliği gelir bu nedenle güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinde en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Bağışıklık sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir ve onu güçlendirmenin mucizevi bir yolu yoktur. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız.''

Vitamin ve minerallerin bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicileri olduğunu dile getiren Dyt. Selin Yavuz, ''Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçası olduklarında bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicilerindendir. C vitamini ve E vitamini vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü antioksidanlarındandır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinler arasındadır. Ana yemeklerimizde ve ara öğünlerimizde mutlaka öğünlerimize eklemeliyiz.'' ifadelerine yer verdi.

Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler bu üçlüye dikkat!

Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan bu yararlı bakterilerin bağışıklığı da güçlendirdiğini söyleyen Dyt. Selin Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinlerin tüketimi önem kazanıyor. Dengeli bir bağırsak mikrobiyotası, sağlık için kritik öneme sahiptir. Bozulmuş bir bağırsak mikrobiyota yapısı hastalıkların oluşumuna katkı sağlar. Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler ile bağırsak mikrobiyotasını hedeflemek, potansiyel olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir aynı zaman da hastalık riskini düşürebilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu diyetinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir.''

Hibya Haber Ajansı