3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’nun açılış töreni bugün Çin’in başkenti Beijing’de başladı.

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping forumun açılışında bir konuşma yaptı.

Xi, geçen 10 yıl içinde Kuşak ve Yol uluslararsı iş birliğinin yoktan var olması ve canlı bir şekilde gelişmesi için girişimin bütün katılımcılarıyla el ele vererek birlikte çalıştıklarını ve ciddi kazanımlar elde ettiklerini belirtti.

Kuşak ve Yol İş Birliği: Hayalden gerçeğe

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kuşak ve Yol iş birliğinin bir taslaktan ince ince dokunan güzel bir nakşa dönüştüğünü söyledi.

Xi, girişim kapsamında insanlara fayda sağlayan çok sayıda simgesel projenin kök salmaya başladığını kaydetti.

10 yılda kara, deniz, hava ve boru hatlarıyla küresel bir ağ örüldü

Cumhurbaşkanı Xi, “Geride kalan 10 yılda ekonomik koridor inşasını hızlandırmanın yanı sıra demiryolları, otoyollar, havalimanları, limanlar ve boru hatlarıyla, kara, deniz, hava ve boru hatlarını kapsayan küresel bir bağlantı ağı kurduk.” diye konuştu.

Xi, tüm bu çabalar neticesinde ülkeler arasında ürün, sermaye, teknoloji ve personel değişiminin yoğunlaştırıldığını, daha da önemlisi kadim İpek Yolu ruhunun yeniden canlandırıldığını söyledi.

Çin, Kuşak ve Yol ülkelerinin pandemiyle mücadelesine destek verdi

Xi, COVID-19 pandemisinin meydana gelmesinden sonra çeşitli ülkelere on milyarlarca maske ve 2 milyar 300 milyon doz aşı sağlayan Çin’in, 20’den fazla ülkeyle aşı üretmek için iş birliği yaptığını duyurdu.

Xi, Kuşak ve Yol girişimine katılan ülkelerin pandemiyle mücadelesine katkıda bulunurken salgının en ciddi olduğu dönemde Çin’in de 70'ten fazla ülkeden destek aldığını belirtti.

“Kuşak ve Yol iş birliği hepimizin ortak çabasına dayanıyor”

 Xi Jinping konuşmasında şunları söyledi:

“Kuşak ve Yol girişimi hepimizin ortak çabasına dayanıyor. Taraflar ancak yardımlaşarak ilerleyebilir. Girişime katılanlar, bağlanırlık ve karşılıklı yarar gözeterek ortak kalkınma ve iş birliğine dayalı kazan-kazan arayışında bulunuyor. Kuşak ve Yol iş birliği, ideolojik zıtlaşmadan, jeopolitik oyunlardan ve gruplar arası siyasi çatışmalardan uzak dururken, tek taraflı yaptırımlara, ekonomik zorlamaya ve ayrışmaya karşı çıkmaktadır.”

“Kuşak ve Yol tarihin doğru tarafında duruyor”

Xi, “10 senelik geçmiş, Kuşak ve Yol girişiminin tarihin doğru tarafında durduğunu ve çağın ilerleme trendlerine uygun olduğunu kanıtlamıştır. Tarihe, insanlığa ve dünyaya karşı sorumlu bir tavırla, küresel risklere ve tehditlere birlikte göğüs gerip, torunlarımıza barış, kalkınma, iş birliği ve kazan-kazan temelinde güzel bir gelecek bırakmalıyız.” dedi.

Nitelikli Kuşak ve Yol inşası için Çin’den 8 maddelik eylem planı

Cumhurbaşkanı Xi Jinping konuşmasında, Kuşak ve Yol girişiminin nitelikli bir şekilde yürütülmesine destek vermek amacıyla Çin’in hazırladığı 8 maddelik eylem planını açıkladı.

"1. Kuşak ve Yol için üç boyutlu bağlantı ağının oluşturulması.

2. Açık bir dünya ekonomisinin tesis edilmesine destek verilmesi.

3. Pragmatik iş birliğinin yürütülmesi.

4. Yeşil kalkınmanın teşvik edilmesi.

5. Bilimsel ve teknolojik inovasyonun hızlandırılması.

6. Halklar arasında temasların desteklenmesi.

7. Temiz yönetimin tesis edilmesi.

8. Kuşak ve Yol uluslararası iş birliği mekanizmasının iyileştirilmesi."

Hibya Haber Ajansı