Küresel teknoloji şirketi Baidu, Beijing’de, konuşan robotu Ernie Bot’un yeni versiyonunu tanıttı. Yeni robotun yeteneklerinin ChatGPT’ninkiyle aynı özelliklere sahip olduğu açıklandı. Ernie, ana dil olarak Mandarin Çincesi konuşuyor. Bu robot, Çin’in 2030 yılına değin yapay zeka alanında küresel lider olma sürecinde önemli bir aşama oluşturuyor. Robotun yeni versiyonu şimdilik davet üzerine ve geliştiriciler için ancak “beta yazılımı” ile ulaşılabilir durumda.

Düzenlenen basın toplantısında Baidu’nun kurucusu Robin Li, sahneye çıkarak yapay zekalı robotu, bazı bilmeceleri çözme sınavına tabi tuttu. Daha sonra Robin Li, 2022 Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı yerdeki bir eski çelik fabrikasının mekanında, Ernie’ye bir savaş sanatları romanının ana hatlarını yazdırdı. Ernie söyleneni yaptı ve performansı dev bir ekranda gerçek zamanlı olarak şaşkınlık ve hayranlıkla izleyenler önünde giderek yeni roman kişilikleri yarattı.

Robin Li, Ernie’nin yetilerinin anlama, yaratma, mantık ve bellek vb alanlarında ChatGPT’nin geliştirilmesine dil modeli olarak esas olmuş bulunan GPT-4 kadar iyi olduğunu açıkladı. Gerçekten de Baidu, birkaç saniyede çok geniş bir yelpazedeki konulara ilişkin ayrıntılı yanıtlar formüle edebilen veya kompozisyon yazabilen ChatGPT’nin yerli eşdeğeri üzerinde çalıştığını ülkesinde açıklayan ilk kuruluş olmuştu.
 

Hibya Haber Ajansı