Çelik’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bu insanlık tarihinin gördüğü en büyük katliamlardan biridir. Modern tarihin en büyük ve planlı katliamıdır.   Hayatını kaybeden şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu çerçevede  3 gün ulusal yas ilan edilecektir

Aynı acıyı paylaşıyoruz. Bu kayıp aynı zamanda bizim kaybımızdır. Bir kere daha bu saldırıyı lanetliyoruz. İsrail tüm insani değerleri sistematik biçimde katlediyor. İşgal sona ermeden çözüme ulaşılması söz konusu olmayacaktır. Öte yandan ABD'nin ilk yaptığı eylem bölgeye uçak gemisi göndermektir. Bu bir barış perspektifi değildir.

Bugün de ABD Başkanı Biden'ın İsrail'i ziyaret etmesi nedeniyle bütün gözler ABD'nin üzerindedir. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın dini atıf yaparak konuşması da öngörüsüzlüğün ifadesidir.

Tüm bunlar ortada diplomatik bir kapasite olmadığını gösteriyor. ABD maalesef şu ana kadar bir çözüm perspektifinde bulunmamıştır. İsrail'in kendini savunma hakkı var deniliyor.

İsrail'in kendini savunma hakkı çocukları mı öldürmesidir. İsrail'in kendini savunma hakkı kadınları mı öldürmesidir. Savunma hakkı denildikçe İsrail lanetli eylemlere daha çok imza atacak. ABD ise katliamın mı barışın mı parçası olacak?

Uluslararası kurumların da iflasın eşiğine geldiği görüldü. Gazze'deki hastane İsrail tarafından hedef alındı. Bu füze İsrail güvenlik güçleri tarafından o hastane hedef alınarak atılmıştır.

ABD Başkanı, burayı başkasının vurduğunu ima ediyor. Buradan daha büyük bir barış çıkarılması imkanı vardır. Ülkelerin garantörlüğü ile 67 parametlerine uygun bir Filistin devletinin kurulması ile bu çözümün sağlanılması mümkündür. Birileri çıkmış 'Erdoğan ve Türkiye tarafını seçsin.' diyor.

Kimsenin bize taraf seçtirmeye herhangi bir yetkisi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti'ne taraf seçtirecek yetki dayatacak bir devlet, bir askeri güç yoktur. Türkiye Cumhuriyeti kendi kararlarını kendisi verir.

Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanımızın tarafı bellidir adil bir barıştan yanayız. İnsanların topluca katledilmesine hastanelerin vurulmasına karşıyız.

Türkiye'ye tarafınızı seçin diyenler önce kendi taraflarının ne olduğu konusunda insanlık vicdanı ile yüzleşen değerlendirem yapmalılar. Gazze'de bombalamaların sona ermesi gerekir. Yapılması gereken devlet aklını ortaya koymaktır.

Herkesin Gazze'ye dönük kara harekatına karşı çıkması gerekir. Gazzelilerin Mısır'a sürülmesi gibi bir yaklaşım asla kabul edilemez.

Modern tarihin en uzun süreli işgali devam ettiği sürece bu sorun çözülmeyecektir. İşgalin sona ermesi politik çözümün ortaya çıkmasından başka bir çare yoktur. Mısır'a tahliye etmek teklifi ahlak dışı bir tekliftir. Ya terk edin ya sizi öldürürüz.' demek vahşettir.

100. yıl kutlamaları ertelenir mi?

Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını görkemi ile şanla şerefle anacağız. Cumhuriyet kutlamalarının ertelenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Tabii durumun hassasiyetlerine göre ayarlıyoruz.''

Hibya Haber Ajansı