Eskişehir’de, Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma projelerinden biri olan ve yüz binlerce dut fidanı ile üreticilere destek olarak 2017 yılında başlattığı İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi yeni bir aşamaya geçti.

Projenin devamı olarak tasarlanan ve 2020 yılında açılan Midas İpek Evi’nde, çiftçilerin yetiştirdiği kozalardan elde edilen ipek iplikler kursiyerler tarafından işlendi ve üretim yapılarak Üretici Marketlerde ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Konuk Evi’nde satışa çıktı.

Eskişehir’in Tarihi İpek Yolu Projesi’nde yerini sağlamlaştıracak Midas İpek Evi’nin ikincisi de düzenlenen açılışla hizmete sunuldu.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal, ipeğin Eskişehir’de köklü bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek Orta Sakarya’da 1980’li yıllarda koza üretimi yapıldığını ve ekonomiye büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Ünal, "Midas İpek Evi’nde hem kursiyerlerimize ekonomik katkı sağlamayı hem de çiftçilerimizin kazanmasını hedefliyoruz. Eskişehir için çok önemli bir proje, hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de konuşmasında, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak Yılmaz Büyükerşen Hocamızın vizyonuyla 2017 yılında İpekböcekçiliği Projesini başlattık ve Tarihi İpek Yolu güzergahında ipeği canlandırmak üzere yola çıktık. 2017’den bu yana 300 binden fazla dut fidanı dağıttık. 2020 yılında hem ipeği üretmek hem de ürünler ortaya koymak üzere ilk İpek Evi’ni açtık. Eskişehir’de ipeği, bir sosyo-ekonomik kalkınma ve kadın istihdamını arttırma aracı olarak gören kursiyerlerimiz ESMEK aracılığıyla birçok tasarım, üretim ve sunum çalışması yapıyor.” dedi.

Konuşmaların ardından koza ipek lifi çekimi yapan protokol üyeleri, Midas İpek Evi’nin açılışını gerçekleştirdi. Dokuma tezgahlarını inceleyen protokol üyeleri ve davetliler dokuma tezgahlarında ilk dokumayı yaptı.

Hibya Haber Ajansı