Osteoporozun kemik kütlesinde azalma ve kemik doku mikromimarisinde bozulma ile seyreden sinsi bir hastalık olduğunu ve çoğunlukla belirti vermeksizin kırık ile ortaya çıktığını söyleyen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Merve Yıldız, ''Osteoporoza bağlı oluşan kırıkların yüzde 70’inden fazlası kadınlarda gözlenmektedir.'' dedi.
''Osteoporoz tedavi edilebilir''

Dr. Merve Yıldız, ''Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır ve kırık riski artmış hastaların küçük bir kısmı tarama ile değerlendirilip tedavi edilmektedir. Osteoporozun dünya genelinde yaklaşık 200 milyon kadını etkilediği düşünülmektedir. 75 yaş üzerindeki kadınların yaklaşık yarısında osteoporoz mevcuttur. Menopoz sonrası kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde ise osteoporoza bağlı omurga kırığı gözlenmiştir. İlerleyen yaşlarda gelişen kalça kırıklarının sebebi çoğunlukla osteoporoz olup, kalça kırığı sonrası hayat kalitesinde önemli ölçüde azalma ve mortalite artışı bildirilmiştir.'' şeklinde konuştu.

''Kemik mineral yoğunluğu ölçülerek yapılır''

''Osteoporoz taraması sıklıkla kemik mineral yoğunluğu ölçülerek yapılır.'' diyen Dr. Merve Yıldız, şöyle devam etti: ''Bu test düşük doz radyasyon içeren bir X-Ray olarak tarif edilebilir ve direkt grafi gibi çekim yapılan hızlı bir süreçtir. Sonrasında kemik mineral yoğunluğu değerleri doktorunuz tarafından yorumlanır ve kemik kütlenizin durumuna göre takip, vitamin mineral replasmanı, osteoporoza spesifik ilaç tedavisi seçeneklerinden biri veya kombinasyonu ile ilerlenebilir.''

Dr. Merve Yıldız, Osteoporoz gelişimini önlemek için ''Hareket edin; özellikle ağırlık antremanları ve direnç egzersizlerinin bu konuda oldukça etkili olduğu gösterilmiş,kalsiyumdan zengin, dengeli bir beslenme şekliniz olmasına özen gösterin, sigarayı bırakın, alkol tüketiminizi azaltın, D vitamini ölçümünüzü yaptırın, eksiklik varsa tamamlanması için tedavi alın ve güneşten bol bol faydalanın ve taramalarınızı düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin." önerilerinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı