Babacan’ın gündeminde İsrail-Filistin meselesinin yanı sıra “Adliyede rüşvet çarkı iddiaları” ve ekonomi vardı. 

Filistin-İsrail meselesinin bir insanlık felaketine dönüştüğünü söyleyen Babacan, “Filistin-İsrail meselesi gerçek anlamda bir insanlık felaketine dönüştü. Dün Filistin Büyükelçisi Sayın Faed Mustafa ile görüştüm. Filistin halkı için taziyelerimizi, üzüntülerimizi dile getirdim. Dışişleri Bakanlığım döneminde ilk yaptığım Orta Doğu ziyaretlerini, Devlet Başkanı Sayın Mahmut Abbas’la ilk iftar buluşmamızı, o dönemde barış için ortaya koyduğumuz çabaları konuştuk.“ dedi.

‘ABD taraflardan birinin gücünü tahkim etmesine yardımcı olmaktadır‘ açıklamasını yapan Babacan şunları söyledi:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin şu ana kadar ortaya koyduğu tutumu kınadığımı belirtmek istiyorum: ABD, sürecin başından beri, çatışmanın çözümü için değil, taraflardan birinin gücünü tahkim etmesine yardımcı olmaktadır. Başkan Biden’ın bölge ziyareti, yaşanan insanlık felaketine de herhangi bir çözüm sunmamıştır. Dünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında da Amerika Birleşik Devletleri, çatışmalara ara verilmesi ve insani yardım ulaştırılmasıyla ilgili karar tasarısını veto etmiştir. Biliyorsunuz Katar’ın öncülüğüyle, Brezilya’nın sunduğu bir tasarıydı bu. Tek bir veto var, ağırlıklı oy evet; ama tek bir vetoyla bu karar tasarısı kabul edilmemiştir.“

‘Bu işgal hazırlığı etnik temizlik tehlikesinin habercisidir‘

Babacan, bağımsız hak örgütlerinin İsrailin savaş suçu işlediğine dair güçlü kanıtlar sunduğunu öne sürerek, "Kimse terör saldırılarını bahane etmesin. Savaş hukukuna aykırı davranmak kimsenin haddi değil, kimse kendi yaptıklarına kılıf uydurmasın. Planlanan işgal uluslararası hukuka uygun değil. Kolektif bir cezalandırma, masum milyonlara eziyet; akla da vicdana da insanlığa da sığmaz.“ ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı