Çin Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Filistin'le ilgili karar tasarısına ABD'nin veto etmesinden dolayı derin hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Brezilya tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan Filistin sorunuyla ilgili karar tasarısında, Çin de dâhil olmak üzere 12 ülke "evet" oyu verdi. Ancak ABD'nin veto hakkını kullanması nedeniyle karar tasarısı onaylanamadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugünkü olağan basın toplantısında konuya değindi ve Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun'un oylamadan sonra yaptığı konuşmada Çin'in tutumunu etraflıca açıkladığını belirtti.

Sözcü, sürekli tırmanan Filistin-İsrail çatışmasının büyük sayıda sivil kayba ve insani krize neden olduğunu, bölgedeki barış ve istikrarı ciddi şekilde zedelediğini vurguladı. Güvenlik Konseyi'nin sorumlu bir rol oynaması, çatışmanın azaltılması ve barışın yeniden tesis edilmesini hedefleyen tüm çabaları, sivilin korunması ve insani krizin hafifletilmesine katkı sağlayan her türlü inisiyatifi desteklediklerini duyurdu.

Mao, “Son günlerde Güvenlik Konseyi'nde Filistin sorunuyla ilgili karar tasarısı hakkında derinlemesine tartışmalar yürütülüyor; azımsanmayacak bir çoğunluk, özellikle Arap ülkeleri, Güvenlik Konseyi'nin bir an önce harekete geçmesini destekliyor." ifadesini kullandı.

Çinli sözcü, Güvenlik Konseyi'nin Arap ülkeleri ve Filistin halkının taleplerini dikkate alarak ateşkes, sivil koruma ve daha ciddi insani felaketlerin önlenmesi gibi konularda sorumluluk alması ve gerekli rolü üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, Çinli sözcü, ABD Başkanı Joe Biden'ın kısa süre önce İsrail'i ziyaret ettiği ve yönetiminin "hakem" rolünü oynamaya çalışacağına dair haberlere değindi.

Bir savaş çıktığında beliren ABD'nin "hakem" rolüne ilişkin Çin'in yorumunu dile getiren sözcü, büyük ülkelerin uluslararası ve bölgesel sıcak meseleleri ele aldığında objektifliğe ve adalete bağlı kalarak sakin ve temkinli davranması ve uluslararası hukuka uyum sağlamaya öncülük etmesi  gerektiğini söyledi. 

Sözcü Mao, ABD'nin somut ve yapıcı bir rol oynayarak, tarafların sorunları siyasi yolla çözebildiği bir yörüngeye bir an önce geri dönmesini sağlamasını arzu ettiğini dile getirdi.

Edinilen bilgilere göre, Biden’ın ziyareti sırasında ABD ve İsrail tarafından ortaya koyulan Gazze’deki sivillerin Mısır’a transfer edilmesine dair öneri, Mısır tarafından açık bir şekilde reddedildi.

Bu konuda değerlendirme yapan Çinli sözcü, “Mevcut durumda en acil görev, ateşkesin bir an önce gerçekleştirilmesi, insancıl hukuk yükümlülüklerinin somut adımlarla yerine getirilmesi, sivillerin korunması ve insani facianın önlenmesidir. Uluslararası toplum, özellikle büyük etkiye sahip bölge dışı ülkeler, bu açıdan büyük bir rol oynamalıdır.” dedi.

 Sözcü, ayrıca Mısır’ın bu süreçte yaptığı arabuluculuğu övgüyle değerlendirdi.

Hibya Haber Ajansı