7-13 Ekim tarihleri arasında Muğla, Bozburun’da yer alan Yeşil Ada’yı merkez alarak başlayan deniz dibi temizliği operasyonu, Söğüt’te Antik Liman’da devam etti.  Dernek, 2020 yılında Kaş-Kekova ve 2021 yılında Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgelerinde deniz dibi temizlik çalışmalarına belirli aralıklarla devam ettirdi. Daha önce bulundukları derinlikten ve ağırlıklarından dolayı ulaşılması ve toplanması mümkün olmayan bırakılmış ya da unutulmuş ağlar ve diğer katı atıkları, balon sistemiyle deniz tabanından kolaylıkla uzaklaştırılıyor.

Toplanan atıkların deniz yaşamından uzaklaştırılmasını, geri dönüşümünü veya bertaraf edilmesini sağlamak üzere yerel kamu kurumlarıyla iş birlikleri yürütülüyor.

Temizlik çalışmasının planlama, lojistik ve operasyon süreçlerini yöneten Özkan Anıl, “Akdeniz Koruma Derneği,  uzun yıllardır güney Ege kıyılarında,  başta Deniz Koruma Alanları (DKA) olmak üzere, deniz dibi temizliği gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar, bu bölgelerdeki darbelenmiş habitatların geri kazanılması ve eko-sistemlerin güçlendirilmesini hedefliyor. “ dedi.

Anıl, deniz dibi temizlik çalışmalarının uzun soluklu ve sistem yaklaşımlı bir plan ve kaynaklar çerçevesinde sürdürüldüğüne değinerek,  “Bu kapsamda, özellikle Bozburun-Söğüt hattında su altı arkeoloji kazı çalışmalarını yürüten 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün yönlendirmesi ile onların çalışmalarının önünü açacak temizlik operasyonlarını son iki yıldır gerçekleştiriyoruz. Deniz dibi temizliğimizin böylesine önemli bir su altı kazısını destekliyor olması çalışmalarımızı daha da anlamlı kılmış ve coşkunluğumuzu arttırmıştır.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı