Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’na katılmak üzere Beijing’e gelen Vietnam Cumhurbaşkanı Vo Van Thuong’la bugün görüştü.

Cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra ilk kez Çin’e gelen Vo Van Thuong’u samimi bir şekilde karşılayan Xi, hem Çin hem Vietnam’ın modernleşme davasında büyük atılımlar gerçekleştirdiğine işaret etti.

Xi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünyada büyük değişiklikler yaşanırken, her iki ülke ciddi kalkınma görevleriyle karşı karşıya bulunuyor. Çin ve Vietnam, iki ülke halkının temel çıkarlarından hareketle sosyalizm yolunu izleyerek, stratejik anlam taşıyan kader birliğini oluşturmalıdır. İki taraf, istişare, beraber inşa etme ve paylaşım ilkeleri doğrultusunda, coğrafi yakınlık ve endüstriyel tamamlayıcılığın avantajlarından yararlanarak, Kuşak ve Yol Girişimi ile İki Koridor ve Bir Çevre stratejisinin kenetlenmesini hızlandırmalı. Bu hem iki ülkeye kalkınma fırsatları sunacak hem de iki ülkenin halklarına daha fazla fayda sağlayacaktır.”

Çin’i 3. BRF’yi başarıyla düzenlemesi nedeniyle tebrik eden Vo Van Thuong, foruma 150’den fazla ülke ve uluslararası örgütün lider ve temsilcisinin katılımının, bütün tarafların BRI iş birliğine verdiği desteğin ifadesi olduğunu söyledi.

Vo Van Thuong, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Kuşak ve Yol Girişimi ve diğer küresel girişimlerin Çin’in büyük ülke sorumluluğunu gösterdiğini dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı