Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Tereddütsüz olarak sivillerin hayatını kaybetmesini kınıyoruz. Uluslararası toplum, davranışlarının ve verdiğim mesajların ne kadar kritik olduğunun farkında olmalıdır. İsrail’i geçici sözde bir galibiyetin tarih sürecinde uzun vadeli bir barışa yol açmadığını geçmişte olduğu gibi şimdi de gerçekleşmeyeceğini anlamalıdır.

Kendisine gerçekleştirilen saldırıları Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık çek olarak görmemelidir. Hastanelere, sivillere yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır.

İsrail’e verilen sonsuz destek burada gerçek dışı planların Filistinlilerin göz ardı edilmesine yol açmaktadır. Böylesine hataların devam ettirilmesi mevcut uluslararası toplumun böylesine temel sorunlara çözüm getiremeyeceğini gösterdiği açıktır.

Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Eğer bu devam edecek olursa küresel bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı da tehdit edecektir. Ancak bu aynı zamanda adil ve sürdürülebilir bir barış için de önemli bir yol ayrımında bulunuyoruz. Doğru adımları atmamız gerekiyor. Bunun için Türkiye saldırıların derhal sona erdirilmesi ve şartsız olarak insani yardımın Gazze’ye ulaştırılması çağrısında bulunuyor.

İki devletli bir çözümle sonuçlanacak müzakerelerin ve sürecin derhal yeniden canlandırılmasını istiyoruz.

Tarafların adil bir barış için attığı adımların yeni bir mekanizmayla garanti edilmesi gerekmektedir. Türkiye bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Mısır’a bu çok zamanında yapılmış zirveye ev sahipliği ettiği için teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.”

Hibya Haber Ajansı