Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, bölgesel mekanizmaların ihtilafların çözülmesinde rol oynarken uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uygun olması gerektiğini vurguladı.

Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dün düzenlenen bölgesel mekanizmaların rolü hakkındaki toplantısında, BMGK’nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında öncelikli sorumluluğa sahip olduğuna işaret ederek, BM Şartı’nın 8. bölümünde anlaşmazlıkların bölgesel düzenlemeler yoluyla barışçıl şekilde çözülmesinin teşvik edildiğini söyledi.

Mevcut uluslararası ve bölgesel durumda kaosun tırmandığına ve art arda jeopolitik çatışmalar çıktığına dikkat çeken Zhang, BM Şartı’na uyulması, iletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi, önleyici diplomasiye önem verilerek krizlerin büyümesinden kaçınılması gerektiğini dile getirdi. Zhang, ayrıca çatışmaların kökündeki nedenlerin ortadan kaldırılmasına odaklanılmasının yanında, çatışmalar sonrasında ilgili ülkelerin bölgesel işbirliğine entegre edilmesi ve kalıcı barışın gerçekleştirilmesine yardım sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Filistin sorununun kapsamlı ve adil bir şekilde çözülmesinin aciliyetini vurgulayan Çinli temsilci, Arap Birliği ve Arap ülkelerinin Filistin meselesinde öncü rol oynamasına destek verdiklerini kaydetti. 

Zhang, ateşkesin bir an önce gerçekleştirilmesi ve daha ciddi bir insani felaket yaşanmasının önlenmesi amacıyla BM’nin ve BMGK’nin Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi bölgesel mekanizmalarla koordinasyonu güçlendirerek, BM’nin ilgili kararları dâhil olmak üzere uluslararası konsensüsler temelinde somut önlemler alması gerektiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı