Çin’in Ortadoğu Özel Elçisi Zhai Jun ile Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın Mısır’da bir araya gelerek, Filistin-İsrail çatışmaları hakkında fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Mısır’ın ev sahipliğinde düzenlenen Kahire Barış Zirvesi’ne katılan Zhai, bugün Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüştü.

Zhai Jun, Çin’in Filistin ile İsrail arasındaki çatışmaların yol açtığı büyük can kaybından ve insani durumun kötüleşmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Savaşın derhal durdurulup bölgeye insani yardım sağlanması çağrısında bulunan Zhai, bir insani felaket meydana gelmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi. Zhai, silaha başvurmanın doğru çözüm olmadığını ve şiddete şiddetle yanıt verilmesinin kısır döngü yaratmak dışında hiçbir sonuç vermeyeceğini vurguladı. Sorunun kökeninde, Filistin’in bağımsız bir devlet kurma talebinin gerçekleştirilmemesinin bulunduğuna işaret eden Zhai, iki devletli çözüm temelinde barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının, mevcut kısır döngüden çıkış için tek yol olduğunu ifade etti.

Zhai, Çin’in Arap Birliği’nin bu konuda önemli rol üstlenmesini ve ilgili Arap ülkelerinin tansiyonu düşürmek için arabuluculuk yapmasını desteklediğini dile getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Gazze’deki son gelişmelerin çok tehlikeli olduğunu kaydetti.

Şu an Filistin ve İsrail arasında ateşkes gerçekleştirilmesinin ve Gazze’deki sivillere insani yardım sağlanmasının aciliyet taşıdığına dikkat çeken Gayt, uluslararası toplumun sorumluluğunun barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını ve Filistin sorununun siyasi yollardan çözülmesini hızlandırmak olduğunu ifade etti.

Gayt, Çin’in Filistin sorunu üzerindeki nesnel ve adil tutumunu takdirle değerlendirdiklerine dikkat çekerek, çatışmalara son verilmesi için Çin’le sıkı iletişimi sürdürmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı