Pazartesi günleri haftalık değerleme ve beklentilerimizi yazıyoruz. Ve geçen haftaki başlığımız “stop-loss’unuz yakın olsun” şeklindeydi. Hisse senedi yatırımcılarının portföy oluşturma süreçlerinde sektörlerin jeopolitik riskten etkilenme durumlarını da göz önünde bulundurmaları da kar maksimizasyonu sağlamaları açısından önemlidir. Bu nedenle yeni pozisyonlar açısından daha temkinli kalmanın, taşınan pozisyonlar açısından ise stop-loss seviyelerini yakın tutulmasını öneriyoruz” demiştik ve beklediğimiz şekilde bir hafta geçirdik.

Yurtdışında; Finansal piyasalar, tahvil getirilerinin artmaya devam ettiği ve jeopolitik gerilimlerin ivme kazandığı çalkantılı bir haftayı daha atlattı. Jerome Powell, ABD büyümesinin beklenenden güçlü kalması ve istihdam piyasasının sıkı kalması durumunda daha fazla parasal sıkılaştırmanın gerekebileceğini (daha kesin olarak Aralık 2023) işaret ederek üzerine düşeni yaptı. ABD 10 yıllık getirisi %5'e yaklaştı. Geçen hafta, makroekonomik istatistiklerin çoğu (biraz) beklenenden daha iyi çıktı; bunlardan biri de ABD perakende satışlarıydı. ABD tüketicisinin hala pes etmemesi para politikasının gevşetilmesi senaryosunu doğal olarak baltalıyor.

Ortadoğu'da artan gerilimler petrol fiyatlarını destekliyor. Brent ham petrolü bu hafta %2,60 artışla 93 dolara ulaşırken, WTI ham petrolü 89,20 daydı. Fiyatı artıran diğer bir etmende, ABD Enerji Ajansı'nın son verilerine göre günde ortalama 5,3 milyon varil olan ABD ihracatındaki artışın etkisiyle ABD haftalık stoklarında devam eden düşüştü. Avrupa'da doğal gaz fiyatları ise 51 EUR/MWh civarında sabitlendi.

Altın güvenli liman statüsünün tüm avantajlarından yararlanıyor. Beş gün içinde %3 oranında değer kazandı ve ay başından bu yana %7'den fazla yükselerek 1985 USD civarında işlem gördü.

Bu hafta gündem yoğun. Ekim ayında kurumsal satın alma yöneticilerinin morali iyi mi? Salı günü, neredeyse tamamı şu anda daralma bölgesinde, yani 50 puanın altında olan büyük ekonomilere ilişkin PMI göstergeleri ile öğreneceğiz. Çarşamba günü Almanya Ifo güven endeksi ve ABD yeni konut satış rakamları açıklanacak. Hafta sonu daha da sıcak olacak. Perşembe günü ECB'nin oran kararı ve ardından ABD'nin üçüncü çeyrek GSYH'sine ilişkin ilk tahmin gelecek. Cuma günü ABD PCE enflasyon endeksi ve Michigan Üniversitesi tüketici duyarlılığı endeksi var. Kurumsal tarafta işler gerçekten ciddileşiyor. Salı günü için Microsoft, Alphabet, Hermès ve Novartis'i - Çarşamba günü Meta, Boeing ve Porsche. - Perşembe günü Amazon, TotalEnergies ve Intel. - Cuma günü Exxon Mobil ve Sanofi. üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak.

Yurtiçinde ise TCMB’nin faiz kararı ana gündem. Piyasa ve bizim beklentimiz 500 baz puanlık artış ama geçen hafta önce faiz 250 baz puan artacak ardından artmayacak sabit bırakacak dedikoduları bankacılık sektörü ve piyasa üzerinde baskı yaratmıştı. Genel olarak satış baskısı jeopolitk risk bunun yarattığı stop seviyelerinin görülmesi ile stop-lossların çalıştırılması, kredilerin kapatılması ile 7510 seviyesine kadar geriledik. Bilançolar gelmeye başlayacak ama içinde bulunduğumuz şartlarda, ilk iki dönemde olduğu gibi bu dönemde de piyasayı  yukarı itecek güç vermeleri hemen hemen tüm sektörlerde güçlü karlılık görebilecek olmamıza zor görünüyor. İçinde bulunduğumuz haftada 7400-7600 bandını yakından takip edeceğiz. 7400’ün altına sarkabilecek geri çekilmelerde 100 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 7200 ile 6980 seviyelerini alt destekler olarak verebiliriz. Endekste 7600’ün üzerine tekrar çıkılabilmesi halinde ise 7900 ile 8179 seviyelerini sırasıyla kısa vadeli dirençler olarak takip edeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti'nin, periyodik olarak gözden geçirildiği, piyasalardaki gelişmeler ile yerel ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan değişiklikler yansıtıldığı, piyasa katılımcılarından gelen ve uygun bulunan talepler karşılanmakta ve bunlara ilişkin gerekli güncellemeler yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nce; Piyasa Öncesi İşlem Platformunda işlem gören payların BIST TÜM Endeksi (Endeks) kapsamına alınması amacıyla Kural Seti'nde bazı değişikliklerin yapılmasının planlandığı ifade edildi. https://l24.im/vmdS

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi artmıştır. Yurt dışından önemli bir finansman imkanı sağlanacaktır" dedi.

Türk Lirası mevduat faizleri yükselişine ara verdi. Geçtiğimiz hafta düşüşe geçen TL mevduat faizleri kamu bankalarında 3 puanlık gerileme kaydetti. Kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38’e geriledi. Bankacılık kaynakları KKM’den dönüşlerde uygulanan avantajlı faiz uygulamasının da sona erdiğini belirtiyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı üst üste ikinci haftada da artış gösterdi ve 8,1 milyona ulaştı. MKK'nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, 20 Ekim ile sona eren haftada pay senedi yatırımcı sayısı 228 bin 631 kişi arttı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 870 bin 63'ten 8 milyon 98 bin 694'e çıktı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini bildirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin küresel piyasaları geniş çapta olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in faiz politikasına ilişkin görüşünün hala yeni bir artışa doğru olduğunu belirtirken, mevcut ekonomik belirsizliklerin ortasında politika yapıcıların "çevik" olması gereken bir zaman olduğunu kaydetti.

ARCLK-Arçelik 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 2.567.226.000 TL (Önceki 1.759.931.000 TL )

CANTE-Çan2 Termik 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 1.084.549.989 TL (Önceki 1.669.264.404 TL)

KLKIM-Kalekim 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 568.228.627 TL (Önceki 265.338.431 TL

INVES-InvestCo Holding 2023 yılı 9 aylık konsolide olmayan net dönem karı 5.139.117.478 TL (Önceki 969.952.995 TL )

INVEO-Inveo Yatırım Holding 2023 yılı 9 aylık konsolide olmayan net dönem karı 3.877.747.141 TL (Önceki 957.847.276 TL )

ACSEL-Acıselsan 2023 yılı 9 aylık konsolide olmayan net dönem karı 54.023.730 TL (Önceki 48.673.751 TL)

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı