·         23 Ekim 2023 Pazartesi Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ekim) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Ekim-Öncü)

·         24 Ekim 2023 Salı Dünya Geneli; PMI Verileri (Ekim-Öncü) ABD; Richmond Fed İmalat Endeksi (Ekim)

·         25 Ekim 2023 Çarşamba Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Ekim), Sektörel Güven Endeksleri (Ekim) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Ekim) ABD; İnşaat İzinleri (Eylül-Nihai), Yeni Konut Satışları (Eylül)

·         26 Ekim 2023 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; GSYİH (3Ç23-Öncü), Dayanıklı Mal Siparişleri (Eylül), Bekleyen Konut Satışları (Eylül), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Ekim)

·         27 Ekim 2023 Cuma ABD; PCE Fiyat Endeksi (Eylül), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ekim)

- Bu hafta, ABD’de PCE Fiyat Endeksi ve üçüncü çeyrek GSYİH rakamları piyasaların takip edeceği veriler arasında öne çıkıyor. Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı yakından izlenecek. Dünya genelinde bu ayın öncü PMI verileri açıklanacak.

Cuma günü açıklanacak Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi, küresel piyasalarda bu haftaki en önemli gündem maddesi olacak. Ağustosta aylık %0,4, yıllık %3,5 yükselen PCE Fiyat Endeksi, geçen yılın ikinci yarısından bu yana düşüş eğiliminde. Haziran 2022’de görülen yıllık %6,8 artıştan bu yana (Bu yılın temmuz ve ağustos ayları hariç) yıllık bazda istikrarlı bir düşüş mevcut. PCE Fiyat Endeksi’nde piyasanın eylül tahmini aylık %0,3, yıllık %3,4 artış olduğu yönünde. Fed’in tüketici fiyatlarını yansıtmada en fazla önem verdiği, gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek endeks ağustosta aylık %0,1, yıllık %3,9 artmıştı. Çekirdek enflasyonda aylık bazda düşüş eğilimi, özellikle bu yılın başından beri ana endekse kıyasla biraz daha belirgin. Çekirdek fiyatlarda eylülde aylık %0,3, yıllık %3,7 artış olduğu tahmin ediliyor. ABD’de enflasyon inatçı bir şekilde yüksek seyretmekle birlikte Fed’in %2’lik resmi hedefine kademeli olarak yaklaştığı görülmektedir. Ancak Başkan Powell, geçen hafta New York ekonomi kulübünde gerçekleştirdiği konuşmasında enflasyonda düşüş patikasının zorlu göründüğünü ve düşük enflasyona sürdürülebilir bir şekilde dönüşün, trendin altında ekonomik büyüme gerektireceğini belirtmişti. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son projeksiyonlarında bu yıl bir kez daha faiz artırımına gidilebileceğini ima eden ABD’li politika yapıcıların yıl sonu için faiz tahmini %5,6 seviyesini işaret ediyor. Mevcut durumda federal fonlama faizi %5,25-5,50 aralığında bulunuyor. Eylül ayı PCE verileri piyasanın Fed’e ilişkin beklentileri açısından önemli olabilir.

ABD’de perşembe günü açıklanacak 3Ç23 ikinci tahmin GSYİH rakamı da Fed’in faiz patikasına ilişkin beklentileri etkileyebilir. Zira, faizlerin sıfıra yakın seviyelerden neredeyse art arda artırımlarla %5,25’in üzerine çekilmesine karşın ABD ekonomisi gücünü büyük ölçüde koruyarak politika yapıcıların bu yöndeki adımlarını desteklemeyi sürdürdü. ABD’de ekonomisi 1Ç23 ve 2Ç23 dönemlerinde sırasıyla %2,20 ve 2,10 büyüme kaydetmişti.

Euro Bölgesi’nde, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) perşembe günkü para politikası toplantısında faizleri sabit bırakması beklenmektedir. Bankanın ana refinansman operasyonları için faizini %4,5 ile rekor seviyeye çıkardığı eylül toplantısındaki sözlü yönlendirmesi bu yöndeydi. Avrupa’da manşet enflasyon düşüş eğiliminde olsa da başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi’nin kuzey ülkeleri faiz artırımlarını devam ettirme eğiliminde. Güney üyeleri ise borç yükünü artıracak olması dolayısıyla faiz artırımlarının devam etmesine isteksiz. Zira, Euro Bölgesi’nde 2023 ve 2024 yılları için enflasyon tahminleri yukarı çekilirken büyüme tahminleri de azalıyor. Bu açıdan, özellikle Almanya ve Fransa’nın salı günü açıklanacak ekim ayı öncü PMI verileri takip edilebilir. Her iki ülkenin de imalat ve hizmet göstergeleri eylül de küçülme olduğunu göstermişti. Son dönemde enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş dolayısıyla ekim ayında belirgin bir iyileşme beklenmemektedir.

Ayrıca, ABD konut piyasasına ilişkin veri akışı bu hafta da devam edecek. Çarşamba günü nihai inşaat izinleri ile yeni konut satışları, perşembe günü ise bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. İnşaat izinlerine ilişkin geçen hafta açıklanan öncü veri eylülde 1,47 milyon ile önceki aya göre %4,4’lük düşüş olduğu yönündeydi. Yeni konut satışları ağustosta 739 binden %8,7 düşüşle 675 bine gerilemişti. Eylülde 679 bin seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. 2021 sonundan beri düşüş eğilimindeki bekleyen konut satışları endeksi ağustosta aylık %7,1 azalmıştı. Eylülde %1,3 olduğu tahmin ediliyor. Aynı döneme ilişkin geçen hafta açıklanan konut başlangıçları beklenenden daha düşük gelse de bir önceki aya göre artış olduğunu göstermişti. İkinci el konut satışları ise beklenenden daha iyi gelse de bir önceki aya göre %2,0 azaldı.

ABD’de 3Ç23 bilanço sezonu devam ediyor. Hafta boyunca teknoloji devleri başta olmak üzere S&P500 şirketlerinin bilançoları takip edilebilir. Salı günü Microsoft, Alphabet (Google), Visa, The Coca-Cola Company, General Electric, Barclays, 3M Company, General Motors, çarşamba Meta Platforms (Facebook), IBM, Boeing, Banco Santander, perşembe Amazon, Mastercard, Intel, Ford Motor Company ve cuma günü ExxonMobil, Chevron, Sanofi bilançoları açıklanacak. Mevcut durumda S&P500 şirketlerinin henüz beşte birinden daha azı 3Ç23 bilançolarını açıkladı. Bilanço açıklayanların yarısından fazlası beklenti üzeri ciro ve kâr kaydetti. S&P500 şirketlerinin net çeyreklik kârlarında yıllık bazda sınırlı bir düşüş beklenmektedir.

 

- Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü para politikası toplantısından çıkacak faiz kararı olacak. Eylül toplantısında politika faizinde piyasa beklentisine paralel olarak 500bp artırıma giden TCMB, Başkan Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesinin ardından son dört toplantıda toplam 2150bp artırımla faizi %30,00 seviyesine çekti. Perşembe günkü karara ilişkin piyasa tahminleri geniş bir yelpazede bulunuyor.

Haftanın ilk işlem gününde TÜİK, bu ayın tüketici güven endeksini yayımlayacak. TÜİK ve TCMB iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan endeks, eylülde 68,0 puandan %5,1 artışla 71,5 puana yükselmişti. Endeks üç aylık düşüşün ardından ilk kez yükseldi. Endekste 100 puan altı tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

TCMB, çarşamba günü ekim ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı verilerini yayımlayacak. Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış endeks (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 105,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevsimsellikten arındırılmamış endeks (RKGE) bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) bir önceki aya göre 1,2 puan artarak %76,9 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,2 puan artarak yüzde 77,3 seviyesinde gerçekleşmişti. TÜİK, aynı gün ekim ayı sektörel güven endekslerini yayımlayacak. Güven endeksi, eylülde, hizmet sektöründe %2,0 azalırken perakende ticaret sektöründe %3,0, inşaat sektöründe ise %1,0 artmıştı.

Haftanın son işlem gününde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 yılı bütçe görüşmeleri başlayacak.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %0,06-5,12 aralığında düşerek negatif bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %2,56, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %2,60 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %2,67 düştü. EUR/USD paritesi %0,83 artışla haftayı 1,06 seviyesinin hemen altında tamamladı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 106,7 puandan 106,2 puana geriledi. Euro Bölgesi’nde eylül ayı TÜFE rakamları açıklandı. Manşet TÜFE aylık %0,3 ve yıllık %4,3 artışla beklentileri karşıladı. Çekirdek TÜFE de aylık %0,2 ve yıllık %4,5 artışla beklentilere paralel gerçekleşti. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ZEW yatırımcı güveni bu ay -11,4 puandan -1,1’e iyileşti.

- ABD hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %1,61, S&P 500 Endeksi %2,39 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %3,16 düştü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 30,4bp artışla %4,91 düzeyine yükseldi. ABD’de Fed’in ‘Bej Kitap’ raporu yayımlandı. Raporda, ekonomik faaliyette eylül ayından bu yana çok az değişiklik olduğu ve fiyatların genel olarak ılımlı bir hızla artmayı sürdürdüğü belirtildi. Ayrıca, ekonominin kısa vadeli görünümünün, genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği ifade edildi. Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell, New York Ekonomi Kulübü’nde ekonomik görünüme ilişkin açıklamalar yaptı. Powell, güçlü ekonomiye ilişkin ek kanıtların faiz artışını gerektirebileceğini ve Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi. Enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu ifade eden Powell, enflasyonla mücadelede büyüme hızının yavaşlaması gerekebileceğinin altını çizdi. Ülkenin eylül ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklandı. Perakende satışlar aylık bazda %0,7 artışla beklentileri aştı. Bu durum hane halkı talebinin güçlendiğine işaret etti. Sanayi üretiminin aylık %0,1 artması tahmin edilirken %0,3 artış gerçekleşti. Ayrıca kapasite kullanım oranı da %79,7 ile tahminlerin hemen üzerinde yer aldı. ABD’de, ayrıca, konut başlangıçları eylülde 1,358 milyona yükseldi, ancak piyasa beklentilerinin altında kaldı. Aynı dönemde inşaat izinleri piyasa tahminleri kadar olmasa da 1,473 milyona geriledi. Ülkedeki ikinci el konut satışları eylülde beklenen kadar olmasa da 3,96 milyona geriledi. Böylece ikinci el konut satışları Mayıs 2020’den bu yana ilk defa 4 milyonun altında gerçekleşti.

- Orta Doğu’da jeopolitik gerilimlerin artması ile kıymetli madenler değerlendi. Ons altın %2,51 artarak 1.981USD’ye yükseldi. Aynı siyasi gerginliğe bağlı olarak Brent petrol %1,44 artarak varil başına 91USD’den işlem gördü.

- BIST100 Endeksi geçen hafta %7,43 düşüşle küresel hisse endekslerinden negatif ayrıştı. Endeks hafta boyunca 7.446-8.252 puan aralığında işlem gördü ve haftayı 7.510 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 524,65 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,68 artışla haftayı 28 TL’nin hemen altında tamamladı. EUR/TRY kuru %1,63 artarak 29,68 TL’ye yükseldi. Ons altın ve kurdan destek bulan gram altın 55 TL değerlenerek 1.780 TL’ye ulaştı. TCMB’nin piyasa katılımcılarıyla gerçekleştirdiği anketin ekim sonuçlarına göre bu yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi %67,22’den %68,01’e çıktı. TCMB, piyasa katılımcılarıyla birlikte gerçekleştirdiği ankette güncelleme yapıldığını açıklamıştı. Böylelikle yeni dönemde toplamda 70 katılımcıdan beklenti derlendi. Anket, önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentisinin %44,94’ten %45,28’e yükseldiğini gösterdi. Ayrıca TCMB ağustos ayına ilişkin konut fiyat endeksini (KFE) yayımladı. KFE; aylık bazda %5,49, yıllık %90,26 artarken reel artış oranı %21’e geriledi. TÜİK, eylül ayı konut satış istatistiklerini ve tarım ürünleri ÜFE (Tarım ÜFE) rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları yıllık bazda %9,5 azalarak 102.656 adet oldu. Tarım-ÜFE aylık bazda %4,47 ve yıllık bazda %71,96 yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı