Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, Ortadoğu’da artan gerilimin yansımalarına ilişkin endişeler nedeniyle satıcılı seyir izledi. Özellikle İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmanın daha da derinleşeceği yönündeki endişelerin piyasalarda risk algısını baskıladığı takip edildi.

Fed tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu'nda da, küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin küresel piyasalara geniş çapta olumsuz etkisinin olabileceği aktarıldı. Ortadoğu’daki gelişmelerin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşıyla birlikte jeopolitik gerilimleri artırdığı belirtilen raporda, bu gerilimlerin bölgesel gıda, enerji ve diğer emtia ticaretinde sürekli kesinti olasılığı da dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyet için önemli riskler oluşturduğu kaydedildi. Bu çerçevede petrol fiyatları Cuma günü 92,16 dolar varil seviyesine yükselirken, Altın, Ons fiyatları da Mayıs ayından bu yana görülen zirve seviye olan 1.980 dolar/ons seviyesine yükseldi.

Ortadoğu’da geçtiğimiz Cuma günü Hamas, Gazze’de tutuklu bulunan iki Amerikan vatandaşını serbest bırakırken, haftasonu bölgenin liderleri Mısır'ın ev sahipliğinde düzenlenen Kahire Barış Zirvesi’ne katıldı. Zirvede konuşan Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistin topraklarında kalmayı sürdüreceklerini belirtti.

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin enflasyon endişelerini artırması faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. Bu doğrultuda, geçtiğimiz Cuma günü 2 yıllık tahvil faizleri %5,26 seviyesini test ederek 2007 yılından bu yana zirve seviyesine yükseldi; ancak jeopolitik gerilim nedeniyle %5,07 seviyesine geri geldi. Gün içinde %5 seviyesine kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %4,91 seviyesinden kapandı. Faiz artırım beklentilerine baktığımızda, Kasım ayı FOMC toplantısında federal fonlama oranının %5,25-5,50 bandında sabit bırakılacağı beklentisi piyasada %99,9 oranında fiyatlanıyor. Bu oran geçen hafta başında %93,8 seviyesindeydi. Aralık ayı toplantısı için de federal fonlama oranının sabit tutulacağı beklentisi piyasada %80 seviyesinde fiyatlanıyor. Geçen hafta başında bu oran %69,6 seviyesindeydi. Bu arada VIX endeksinin de 21,7 ile Mart ayından bu yana zirve seviyesine yükseldiğini belirtmek isteriz.

S&P 500 endeksi %1,26 kayıpla 4.224,16 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,53 düşüşle 12.983,81 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,86 değer kaybıyla 33.127,28 seviyesinden kapandı.

Bilançolar cephesinde, bugüne kadar karlarını açıklayan 86 adet S&P 500 şirketinin %74’ü piyasa beklentisini aştı. Geçen sene de bu oran %78 seviyesindeydi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da bölge özelindeki gelişmelerle satıcılı seyrin hakim olduğunu izliyoruz. Özellikle Çin emlak sektöründe devam eden sıkıntılara ek olarak, Pekin’in Apple Inc.'in en büyük partneri ve ülkedeki en büyük şirketlerden olan Foxconn Technology Group hakkında soruşturma başlatması piyasalardaki risk algısını olumsuz etkiledi. Bu çerçevede, Asya piyasalarının satıcılı seyrini dördüncü güne taşıdığını izliyoruz. Bu arada dolar/yen paritesi de kısa süreliğine 150 seviyesi aştı. Bu seviye merkez bankası müdahalesi açısından yakından izlenirken, BoJ yetkililerinin getiri eğrisi kontrolü politikasını sürdürüp sürdürmeme konusunda karar aşamasında oldukları belirtiliyor.

ABD vadelilerde ise hafif alıcılı seyir görülüyor.

Bugün ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı verisi aylık bazda 0,23 puan düşüşle -0,16 seviyesine gerilemişti. Euro Bölgesi cephesinde de tüketici güveni verisi izlenecek. Ekim ayı öncü verisinin aylık bazda 0,7 puan düşüşle -18,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Philadelphia Fed hizmet aktivitesi, Richmond Fed imalat endeksi, Richmond Fed iş koşulları ve PMI verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Philadelphia Fed hizmet aktivitesi Eylül ayı verisi aylık bazda 3,5 puan düşüşle -16,6 seviyesine gerilemişti. Richmond Fed imalat endeksi 12 puan artışla 5 seviyesine yükselirken, Richmond Fed iş koşulları endeksi 6 puan düşüşle -5 seviyesine gerilemişti. PMI verileri cephesinde de Ekim ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 0,3 puan düşüşle 49,5 seviyesine gerilemesi, hizmet PMI verisinin de 0,7 puan düşüşle 49,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri takibimizde olacak. İmalat PMI öncü verisinin aylık bazda 0,1 puan artışla 43,5 seviyesine, hizmet PMI verisinin de 0,3 puan artışla 49 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Asya cephesinde Japonya’da da PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Eylül ayı imalat PMI verisi 1,1 puan düşüşle 48,5 seviyesine gerilemişti. Hizmet PMI verisi de 0,5 puan düşüşle 53,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı