USD/TRY: Geçen hafta jeopolitik risklerin gölgesinde %5'e varan ABD tahvil faizindeki yükseliş risk iştahı üzerinde baskı yarattı. Diğer yandan, zayıf risk iştahı ve tahvil faizindeki yükselişe karşın yaşanan fiyatlamalar ve diğer para birimlerindeki görüntü nedeniyle Dolar endeksinde (DXY) yükseliş gözlenmedi. Aksine DXY'de %0,5 düşüş yaşandı. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise karışık bir görüntü vardı. Öte yandan, genel olarak 28,0 seviyesinin hafif üzerinde seyretme eğilimi gösteren Dolar/TL %0,7 oranında yükseliş kaydetti. Haftaya başlarken ise bir süredir beklenen İsrail'in kara harekatının henüz gerçekleşmemesi diplomatik temasları gündeme getirirken, ABD vadelileri artıda. Asya borsalarında ise negatif bir görüntü var. Diğer yandan, Brent petrol ve Ons Altın'da satış var. DXY'de ise kısmi yükseliş gözlenirken, çoğu GOÜ para birimi baskı altında. Dolar/TL'ye bakıldığında, 28,0 seviyesinin hafif üzerindeki hareket devam ediyor. Kurda günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir. Bu hafta yurtiçinde perşembe günkü TCMB'nin faiz kararı öne çıkıyor. Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında beklentiler, politika faiz oranının Bloomberg Anketine göre 5 puan artırılarak %35 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Yurtdışında ise ECB toplantısı, Avrupa ve ABD PMI verileri, yine ABD'de dayanıklı mal siparişleri, büyüme rakamları, PCE verisi öne çıkıyor.

EUR/USD: Geçen hafta küresel piyasalarda devam eden jeopolitik risklere ve tahvil faizlerindeki yükselişe bağlı olarak risk iştahı zayıf hareket etti. Bu sabah ise jeopolitik risklerin hafiflediğine yönelik haberler bir miktar destekleyici olsa da kırılganlık devam ediyor. Diğer yandan, ABD on yıllık tahvil faizi %5'e yakın. Ancak, DXY'de net bir güçlenme gözlemlemiyoruz. Bu gelişmelere rağmen geçen hafta düşen DXY'de tepkiler sınırlı. Haftayı %0,8 primle 1,0594 seviyesinden tamamlayan EURUSD'de ise dirençli görüntü bu sabah da sürüyor. ECB toplantısı ve ABD'de PCE gibi verilerin izleneceği haftada bugün veri gündemi sakin. EURUSD de aylık ortalamanın bulunduğu 1,055 seviyesinin üzerinde dirençli görüntüsünü koruyabilir. Yukarı ise 1,0640 ve 1,0685 yakın hedef seviyeleri olarak izlenebilir.

XAU/USD: Artan jeopolitik risklerle taleple karşılaşan Ons Altın geçen hafta %2,5 prim yaparak 1.981 seviyesinden kapattı. Kırılganlık devam etse de Orta Doğu'da gerginliğin azaltılmasına yönelik diplomatik temasların gündeme gelmesi ile değerli maden haftaya ise satıcılı başlıyor. Bu arada ABD on yıllık tahvil faizi de %5'in hafif altında seyretmeye devam ediyor. Şu aşamada, jeopolitik tarafta risk algısı üzerine net bir bozulmaya neden olabilecek haber akışı gözlenmedikçe değerli madende yaşanan yükselişlerin ardından kısmi soluklanma görülebilir ve Ons Altın 2.000 seviyesinin altında kalabilir. Aşağıda ise 1.950 destek olarak izlenebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı