IFS tarafından gerçekleştilen araştırmaya göre günümüzde müşterilerin %61’i servisleştirme anlamında şirketlerden beklenti içinde. Bu oranın önümüzdeki üç yıl içinde ise %70’lere çıkması bekleniyor.

Küresel kurumsal iş uygulamaları şirketi IFS, Fransa, Almanya, Japonya, İskandinav ülkeleri, Birleşik Krallık, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde Üretim, Servis, Telekomünikasyon, Enerji, Altyapı ve Doğal Kaynaklar, İnşaat, Taahhüt, ve Mühendislik ile Savunma ve Havacılık endüstrilerinden 2.000 üst düzey yöneticinin (VP ve üzeri) katıldığı son araştırmasının bulgularını paylaştı. Araştırmanın sonuçlarına göre, yapay zekanın servisleştirme modelinde en çok değer yaratan teknoloji olduğu vurgulandı.

Araştırmaya göre şirketlerde yapılacak iş modeli değişikliğinin başarıyla gerçekleştirilmesi ve tüm şirketin bu değişimi tümüyle benimsemesinin arkasında yönetici faktörü bulunuyor. Bu kapsamda, CEO’ların (%35) ve CFO'ların (%21) teknoloji yatırımlarıyla ilgili bütçelerin yönetiminde kilit kararlar alarak şirketin direncine destek olduğu belirtilmektedir. CFO'lar şirketlerin servisleştirme modeline geçme aşamasının, gelirler, harcamalar ve üçüncü taraf maliyetlerinde öngörülebilirlik sağlamak için gerekli olduğunu kabul ediyor ve rekabet avantajı yaratacak çapraz iş stratejilerini belirleme konusunda sorumluluk alıyorlar.

CFO’lar, servisleştirme modeline geçişte üç temel noktaya odaklanıyorlar:

  • Daha hızlı ve daha uygun maliyetli pazara giriş süresi, gelir ve giderlerde hem görünürlüğün hem de öngörülebilirliğin sağlanması
  • Şirket içi çalışan uyumunun artırılması
  • Süreçler ve teknoloji konusunda sadece iş süreçlerini desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda şirket içinde gelişmeyi değerlendirmek ve optimize etmek için gereken iç görüleri sunması.

Servisleştirme modeline geçişi konusuna CFO’lar diğer tüm C-seviyesi katılımcılardan (CIO’lar, CHRO’lar ve CTO’lar) daha fazla önem veriyorlar. CFO'ların %32'si gelecek 18 ay içerisinde bu geçişin tamamlanacağını belirtiyor. Bu da değişimin sadece bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda gerçek iş faydaları da sağlayacağını ve başarının tamamen servisleştirilmiş bir kar zarar tablosuyla ölçüleceğini vurguluyor. CFO'lar (%26) yeni teknolojilerin benimsenmesinin şirket genelinde değişimi sağlayan en önemli aktör olduğunu söylemektedirler. Ayrıca CFO’lar servisleştirilmiş iş modellerine geçişte ürün Ar-Ge’sine (%34) ve hizmet Ar-Ge’sine (%32) öncelik verdiklerini söylüyorlar.

 

 

CFO’ların %32’si servisleştirme sürecinde öncelikli olarak hedefledikleri sonuca ulaşmak için içgörü odaklı karar verme yeteneklerini geliştirmek olduğunu paylaşıyor. Bu aynı zamanda yapay zekanın neden 1 numaralı teknoloji tercihi (%49) olduğuna işaret ediyor. Çünkü yapay zekanın kullanımı stratejik kararları daha hızlı, daha doğru ve veri odaklı bir şekilde etkileyerek kar marjlarına olumlu katkı sağlıyor.

Gelir artışı sağlamak adına teknoloji yatırımı yapmak mantıklı bir tercihtir. Örneğin, Kurumsal Varlık Yönetimi (EAM) servisleştirme başarısı için olmazsa olmazdır (%34), kestirimci bakım pratikleri ile bakım gören varlıklar daha uzun süre dayanır, daha az arıza süresi olur ve daha az masrafa neden olur. Saha Servis Yönetimi (FSM) (%40) gelirleri ve karlılığı en üst düzeye çıkarırken iş gücü çizelgelemesi ve optimizasyonu yoluyla servis yaşam döngüsü boyunca maliyetlerde önemli düşüşler sağlar. Benzer şekilde, otomasyon, makine öğrenmesi, IoT, uçtan uca entegrasyon gibi teknolojilerin  devreye alınmasıyla elde edilebilecek sonuçlar, CFO'ların neden teknoloji ve servisleştirme modelini benimsemelerinin güçlü savunucuları olduklarını açıklıyor. 

CFO'ların %42’si şirketlerinin geçiş sürecine hazır olduklarını ve bu alanda doğru adımlar attıklarını paylaşıyor. CFO'ların %23’ü ise hala çalışanlar ve süreçler ile ilgili zorluklar ve üstesinden gelinmesi gereken teknoloji ihtiyaçlarının bulunduğunu dile getiriyor. Bu durum CHRO'nun dönüşümü yönlendirmek ve desteklemek için ikinci en önemli yönetici konumuna getiriyor.

CHRO'lar’ın %42’si şirketlerinde ürün odaklı bir yaklaşımdan servis odaklı bir yaklaşıma geçiş noktasında yaşanacak zihniyet değişiminde yaşanan zorlukların, servisleştirme modeline geçişin önünde bir engel olarak görüyor ve bu noktada daha temkinli davrandıklarını belirtiyorlar. CHRO'lar şu anda artan müşteri beklentileriyle ilgili olarak CFO’lar ile uyum içinde çalışıyorlar. Her iki taraf da (%50) teknolojinin gerekliliği konusunda hemfikirler ve yapay zekayı tercih edilen teknoloji olarak görüyorlar.

IFS Kurumsal İletişim, Ürün Pazarlama, AR, &CI Kıdemli Başkan Yardımcısı Alex Rumble konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Son on yılda CFO'nun görevi finansal raporlamadan şirket genelindeki stratejileri anlamaya, etkilemeye ve dönüşüme yardımcı olmaya doğru büyük bir evrim geçirdi. Araştırmamız da bunu çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor. CFO'ların şirketi müşterinin beklentilerine uygun hale getirek çok daha geniş iş değeri yaratıyor.”  Rumble sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde CFO'lar değişimin ve dijital dönüşümün vizyoner savunucuları oldukları gibi, şirketin gelir ve giderlerinde öngörülebilirlik oluşturmaya yardımcı olacaklardır.

CFO'lar ve CHRO'lar birlikte çalışarak yalnızca servisleştirme modelini hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda tüm şirketin bu değişime hazır olmasını sağlayabilirler. CHRO'lar kültürel değişimi harekete geçirmek için ikincil bir katalizör olarak hareket etmeli, yönetim kademesi ve çalışanlar arasında köprü görevi görmeli ve genel stratejinin uygulanmasının sadece yönetiici seviyesinde kalmamasını sağlamalıdır.

*Araştırma, Haziran 2023'te Censuswide tarafından İngiltere, ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Fransa ve İskandinav ülkelerindeki Üretim, Servis, Telekomünikasyon, Enerji, Altyapı ve Doğal Kaynaklar, İnşaat, Taahhüt, ve Mühendislik ile Savunma ve Havacılık şirketlerinden 2.000 üst düzey karar vericinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Hibya Haber Ajansı