Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çin'deki gıda stokunun yüksek seviyede korunduğunu ve gıda fiyatlarının genel olarak istikrarlı olduğunu açıkladı.

Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Piyasa ve Bilişim Daire Başkan Yardımcısı Liu Han, bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, 2023 yılının ilk üç çeyreğinde tarım ve köy ekonomisinin işleyiş durumu hakkında bilgi verdi.

Liu Han, bu yıl başından bu yana aşırı hava şartlarının yoğunlukla meydana gelmesi, ticari korumacılığın baş göstermesi ve jeopolitik çalkantıların yaşanması gibi birçok olumsuz unsurun iç içe geçtiğine işaret ederek, küresel gıda piyasasının giderek karmaşık ve değişken hale geldiğini, gıda fiyatlarında da şiddetli dalgalanmaların görüldüğünü belirtti. Liu, özellikle Güneydoğu Asya'da yaşanan kuraklık ve Hindistan'da uygulanan gıda ihracat yasağı nedeniyle küresel pirinç fiyatlarında gözle görülür bir artış olduğunu ve son 15 yıl içinde en yüksek seviyeye çıktığını kaydetti.

Liu Han, buna rağmen, Çin'deki gıda üretiminin verimli geçtiğini ve hasadın gerçekleştirilebildiğini, gıda stokunun ise yüksek seviyede korunduğunu, gıda fiyatlarının genel olarak istikrarlı olduğunu belirtti. Liu, Çin’deki buğday üretim hacminin yüksek seviyede korunduğuna işaret ederek, buğday fiyatının yılın ilk yarısında bir ölçüde düşerken, yılın üçüncü çeyreğinde ise yeniden artabileceğini söyledi. Liu Han, bu yılki sonbahar tahıl alımının yüksek seviyede korunarak, 200 milyon ton civarında gerçekleştirilebileceğine işaret etti.

Hibya Haber Ajansı