Çin’in Ortadoğu Özel Elçisi Zhai Jun, Filistin sorununun bir an önce siyasi çözüm yoluna sokulması için Mısır’la çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Zhai, Kahire Barış Zirvesi sırasında dün Mısır Dışişleri Bakanlığı Filistin işlerinden sorumlu Bakanı Yardımcısı Usame Hıdır’la görüştü.

Mısır’ı zirveye ev sahipliği yapmak için gösterdiği büyük çabalar ve yaptığı önemli katkılardan dolayı takdir ettiklerini dile getiren Zhai, Filistin-İsrail çatışmalarının tırmanmasının insani krize yol açtığını, Çin’in bu durumdan büyük kaygı duyduğunu söyledi. Zhai konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu an en ivedi görev, savaşa son verilerek, insani yardımlar için bir an önce koridor açılması ve Gazze’deki insanların acılarının etkili şekilde azaltılmasıdır. Çin, Mısır’ın Gazze için insani yardım koridoru oluşturmasını destekliyor. Çin ve Mısır’ın Filistin meselesindeki tutumları birbirine çok yakın. Çin, Mısır’la beraber uluslararası toplumun birlik oluşturmasını hızlandırarak, Filistin sorununu bir an önce siyasi çözüm yoluna döndürmek için çalışmaya hazır.”

Usame Hıdır, Gazze’deki insani durumun ciddi olduğunu, uluslararası toplumun adil ve dengeli bir duruş sergileyerek, İsrail'in Gazze halkına yönelik "toplu cezalandırmasına" karşı çıkması ve daha fazla insani yardımın Gazze'ye girmesini hızlandırması gerektiğini ifade etti.

Çin’in uzun zamandan beri Filistin sorununda gösterdiği adil tutumu takdirle değerlendirdiklerini dile getiren Usame Hıdır, arabuluculuk konusunda da Çin’le beraber çalışmaya istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı