Türkiye’nin güvenlik açısından bir planlama yapması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Eğer Çin donanması geldiyse Türkiye'nin Doğu Akdeniz'ine, Amerikan, İngiliz, Rus donanmaları gelmişse; Türkiye'nin derhal güvenlik açısından çok senaryolu ve çok taraflı bir planlama içine girmesi lazım." dedi.

“Küresel güçlerin bölgeye yaptığı ABD, Rusya, Çin büyük bir tehlikenin habercisi ve bölgesel bir savaşın tetiklenme ihtimali ile karşı karşıyayız” diyen Davutoğlu, “Filistin konusunda öne çıkabilecek isimlerle bu yönde atılabilecek adımları da gözden geçirdikten sonra BM daimi üyeleri ve BMGK başkanından ve bölge ülkelerinden randevu talep ettim. İlk olarak Brezilya Büyükelçiliğini ziyaret ettik, çünkü Brezilya şu anda BMGK dönem başkanı ve dostumuzdur. Bu bağlamda yarın Rusya Büyükelçisi ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Diğer ülkelerden de talep ettik.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Mısır'da 2 gün önce düzenlenen Gazze için Kahire Barış Zirvesi'ne Türkiye'nin lider ülke olarak katılması gerektiğini aktararak, "Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan'ın diplomatik becerisine bir itirazım yok; ama Mısır'daki zirveye Türkiye lider düzeyinde katılmalıydı. Lider düzeyinde bir açıklama yapmalıydı. Başkan Lula, Sayın Erdoğan'ın yakın arkadaşıydı, bence ilk gün aranmalıydı." açıklamasında bulundu.

“Sayın Erdoğan’dan randevu talep edeceğim”

Bugünün küçük ihtilafları unutma günü olduğunu vurgulayan Davutoğlu,  “Bugün Sayın Erdoğan’dan randevu talep edeceğim. İçeride her türlü tartışmayı yaparız fakat mesele Filistin ise, mesele Kudüs ise, Mesele Mescid-i Aksa ise içerdeki tartışmaları bitirmemiz gereken andayız demektir. Gün konuşma günü ve hepimizin derhal harekete geçme günüdür.” dedi.

Davutoğlu, siyasi liderlere çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

“Kendi gruplarına talimat versinler, başta Sayın Erdoğan çünkü Ak Parti grubu olmandan böyle bir karar alınamaz. Sayın Bahçeli’ye bunu da teklif edeceğim. AK Parti’yi de ikna etsin veya AK Parti karşı çıksa bile bütün partilerin ortak girişimi ile bu karar çıkabilir. Ve bir heyet gitsin. Buradan hamaset nutukları atmak yetmez, bir heyetin derhal Gazze’ye gönderilmesi lazım.”

Hibya Haber Ajansı