Op. Dr. Cem Büyüktosun, hamilelik döneminin anne adayları için büyük bir heyecan ve beklentiyle dolu bir süreç olduğunu belirterek, “Ancak hamilelik boyunca dikkat edilmesi gereken birçok önemli konu bulunmaktadır. Bu konulardan biri de hamilelikte ilaç kullanımının bebeğe etkileridir. İlaçların gebelik sürecinde nasıl bir rol oynadığı ve bebeğe olası etkileri, anne adayları için merak edilen bir konudur.” dedi.

Gebelerin asla hekim onayı olmadan medikal ilaç veya gıda takviyesi ismi taşıyan ürünleri tüketmemesi gerektiğine vurgu yapan Büyüktosun, “İlaçların kullanımı zaten olağan şekilde kısıtlıdır ki, OTC grubu içerisinde yer alan ve üzerinde “İlaç değildir” ibaresi yer alan ürünlerin de muhtemel etkileri söz konusu olabilir. Bu nedenle, kullanacağınız herhangi bir ürün için doktorunuzdan bilgi ve onay almanız son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

İlaç kullanımının bebeğe etkileri

Op. Dr. Büyüktosun, hamilelikte kullanılan ilaçların anneden plasenta yoluyla bebeğe geçebildiğinin unutulmaması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu nedenle bazı ilaçlar bebeğe doğrudan etki edebilir ve bu etkiler gebeliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Hamilelik dönemine göre ilaç kullanımı

Hamilelik boyunca ilaçların etkilerinin farklılık gösterebildiğine değinen Büyüktosun, “Gebeliğin ilk üç ayı, bebekteki organ oluşumunun başladığı hassas bir dönemdir. Ancak ilaçların etkileri sadece bu dönemle sınırlı değildir. Hamileliğin her aşamasında ilaç kullanımı dikkatle değerlendirilmelidir.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı