Dün ABD’de veri akışı sakindi. Dolar endeksinde sert satışlar yaşanırken kritik destek bölgesini zorluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %5.00 sınırından düşüş gösterdi ve bu sabah %4.80 seviyelerinden işlem görüyor. Önemli veriler öncesi piyasa haftaya sakin başladı. Euro Bölgesi’nde ise tüketici güveni beklentiler dahilinde -18 puan açıklandı. Dolar endeksinde sert satış yaşanırken Eur/Usd ve Gbp/Usd paritesinde alımlar hızlandı. ABD verileri paritelerde belirleyici olabilir. Altın ve gümüş haftaya satıcılı başladı. Son dönemde tamamen jeopolitik riskler çerçevesinde hareket eden altın ve gümüş fiyatları bu hafta gelecek ABD verileriyle yön bulabilir.

Faiz baskısı tekrar artarsa satışlar derinleşebilir. Ancak faiz baskısının hafiflemesi alımları hızlandırabilir. Petrol fiyatları İsrail'in Gazze'ye yönelik kara saldırısını ertelemesinin ardından haftaya satıcılı başlarken arz endişelerinin sürmesi hala yukarı yönlü eğilimin bitmemiş olabileceğini göstermekte. Daha çok düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Küresel borsalarda İsrail'in Gazze'ye yönelik kara saldırısını ertelemesi haberi sonrası bu haftaya tepki alımları ile başladı. Ancak kapanışta ABD ve Avrupa borsaları karışık bir seyirle kapattı. Asya borsaları Hong Kong’un Hang Seng borsası hariç günü alıcılı tamamladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde sabah saatlerinde Almanya’dan açıklanan GFK tüketici güveni beklentilerin altında -28.1 puan açıklanırken artan gıda ve enerji fiyatlarının bu düşüşlerde etkili olduğu ifade edildi. Büyümenin öncü göstergelerinden ise imalat PMI verisi beklentilerin altında 43.0 puanda kalırken  imalat sektörü daralmasını 16. aya taşıdı. Hizmetler PMI verisi de benzer şekilde beklentilerin altında 47.8 puan açıklanırken hizmetler sektöründe de son 3 aydır daralma görülmekte. PMI verilerinde görülen daralma Euro Bölgesi’nde yine bir resesyon riski yaratıp yaratmayacağı izlenecek.

Resesyon endişeleri artarsa Avrupa borsalarında aşağı yönlü baskı aratabilir. Veri sonrası Euro çaprazlarında değer kaybı yaşanıyor. İngiltere’de ise imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 45.2 puan açıklanırken imalat sektöründe daralma 15.aya ulaştı. Hizmetler PMI verisi ise hemen hemen beklentiler dahilinde 49.2 puan olarak gerçekleşti. Sterlinde de veri sonrası satışların yaşandığı görülmekte. Bugün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisinin 49.5 puan gelmesi beklenirken imalat sektörü 5 aydır daralma göstermekte. Hizmetler PMI verisinin ise 49.9 puan açıklanacağı öngörülürken hizmetler sektöründe de daralma beklentileri mevcut. Richmond imalat endeksinin ise 3 puan açıklanacağı tahmin edilmekte.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı