Tahran'da, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian'ın daveti üzerine Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katılımıyla 3+3 Bölgesel Platform'un İkinci Toplantısı gerçekleştirildi.

Ardından ülkelerin Dışişleri Bakanları ortak bildiri yayınladı.

Bakanlar, ülkeler arasında karşılıklı çıkarlar ve iyi komşuluk ilişkilerine dayalı dostane ilişkilerin geliştirilmesinin önemini göz önünde bulundurarak, bu bağlamda anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözümünün, egemenliğin, siyasi bağımsızlığın, toprak bütünlüğünün, uluslararası alanda tanınan sınırların dokunulmazlığının, içişlerine müdahale yasağının ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın tüm prensiplerine dayalı olarak insan haklarına saygının önemini vurguladı.

Bildiride, çeşitli uluslararası konulara ilişkin görüşler ifade edilirken, bölgedeki en önemli konuları tartışılırken ve bu bağlamda bölgenin ana rolüne sahip olan ülkeler arasında yapıcı diyalog için fırsatlar sunan 3+3 Danışma Bölgesel Platform gibi platformların önemini ifade edildi.

Ekonomik iş birliğinin, karşılıklı güveni güçlendirmenin, milletlerin refahını ve bölgenin istikrarını güçlendirmeye olan olumlu etkisinin altı çizilirken kültürel iş birliğinde ise insanlar arası temasların ve eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanında ortak projelerin önemi belirtildi.

Bakanlar bildiride, bölgedeki kalıcı barış ve ekonomik kalkınmayı artmak amacıyla ikili ve çok taraflı danışma ve etkileşimi güçlendirecekler. Bölgedeki tüm ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşme ve gelişme süreçleri memnuniyetle karşılandı.

Bu toplantının sonuçları olumlu değerlendirilirken, bu Platformun Gürcistan'ın eşit katılımına açık olduğu yeniden teyit edildi. Bakanlar Gazze'deki duruma ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Masum sivilleri hedef almanın derhal durdurulması gerektiğini vurgulandı.

Bölgede güven ve iş birliği ortamının genişletilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla 3+3 Bölgesel Platform'un düzenli toplantıları değerlendirilerek, bir sonraki toplantının diplomatik kanallar ile koordine edilecek bir tarihte Türkiye'de yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Hibya Haber Ajansı