DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da tarım sektörünün büyümesi, sürdürülebilirliği ve katma değerinin artırılması amacıyla bir araya gelen tarımla ilgili sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcileri tarafından "Diyarbakır Tarım Konseyi" oluşturuldu.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen programda, kentin tarih boyunca tarımda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

GAP'ın Diyarbakır'ın yüzde 25 sulanabilir alan ve sulama hedefleri açısından en büyük paya sahip illerden biri olduğunu kaydeden Yeşil, Diyarbakır'da devam eden Silvan Projesi ile 2 milyon 350 bin dönüm, Dicle Kral Kızı Sulama Projesi'nin tamamlanmasıyla da 1 milyon 150 bin dönüm alanın sulu tarıma geçeceğini bildirdi.

GAP sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla Diyarbakır'da tarımsal üretimin 3 kat artacağının öngörüldüğünü anlatan Yeşil, Türkiye'nin tarımsal üretim verilerine bakıldığında kentin buğday, mercimek, kütlü pamuk, arpa ve dane mısır üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

Yeşil, 68 üye ile konseyi kurduklarını belirterek, "İlimizin sahip olduğu tarımsal potansiyelini daha iyi değerlendirmek, kentte tarım sektörünü büyütmek sürdürülebilirliğini ve katma değerini artırmak, tarım sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve sektörün büyüme stratejilerini doğru belirlemek için konseyi kurduk." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise konseyin, tarımda yaşanılan sorunlarla ilgili hükümete ve yereldeki kurumlarla koordinasyonu sağlamak için çalışmalar yapacağını kaydetti.