Rızvanoğlu, hava kalitesi izleme istasyonlarından elde edilen verilerin halkı bilgilendirmek, politika yapıcılarına rehberlik etmek ve hava kalitesini izlemek için kritik bir rol oynadığını belirterek, “Hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir gelecek için atılması gereken önemli bir adımdır. Ancak bunun sağlanabilmesi için vatandaşların hava kalitesi verilerine şeffaf bir şekilde erişmesi gerekmektedir. Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi bu konuda da şeffaf bir süreç yönetilmemektedir.” dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği soru önergesinde hava kirliliği ile mücadelede hava kalitesinin izlenmesi ve raporlanmasının önemine vurgu yaparak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Türkiye’deki hava kalitesi izleme istasyonlarına ilişkin sorular yöneltti.

Hava kirliliğinin, dünya genelinde ciddi sağlık sorunlarına, çevresel tahribatlara ve iklim değişikliğine ivme kazandıran bir sorun olduğunu belirten Rızvanoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 7 milyon insanın hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğinin, Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayımlanan “Kara Rapor 2022”ye göre ise Türkiye genelinde 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin 67 kişinin yaşamını yitirdiğinin altını çizdi.

Hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunmasının insan sağlığı, çevre ve iklim açısından hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Rızvanoğlu, hava kirliliği ile mücadelede endüstriyel üretim yapan tesislerdeki bacaların filtrelerinin sıkı denetimi, temiz enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, toplu taşımanın özendirilmesi, yeşil alanların korunması ve kamu bilincinin artırılması gibi bir dizi stratejinin yanı sıra hava kalitesinin izlenmesi ve raporlanmasının da önemli olduğunu vurguladı.

‘Vatandaşlar hava kalitesi verilerine şeffaf bir şekilde erişmeli’

Rızvanoğlu, hava kalitesi izleme istasyonları ile bu istasyonlardan elde edilen verilerin önemine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Hava kalitesi izleme ağındaki istasyonların sayısı ve bu istasyonlardan elde edilen veriler, halkı bilgilendirmek, politika yapıcılarına rehberlik etmek ve hava kalitesini izlemek için kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle kış aylarında yoğun olarak karşılaştığımız hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir gelecek için atılması gereken önemli bir adımdır. Ancak bunun sağlanabilmesi için vatandaşların hava kalitesi verilerine şeffaf bir şekilde erişmesi gerekmektedir. Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi bu konuda da şeffaf bir süreç yönetilmemektedir.”

Hibya Haber Ajansı