Bakan Fidan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"İş birliğimizi her alanda derinleştirme ve güçlendirme konusunda kararlılığımızı bir kez daha vurguladık. Bir sonraki toplantıyı önümüzdeki dönemde Doha’da düzenleyeceğiz.

Şu anda gündemimizdeki en önemli konu Gazze’de devam eden savaş. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşananlar tüm insanlığın vicdanını sızlatmaktadır. Filistinli kardeşlerimizin okullarda hastanelerde ve camilerde bile hedef alınması insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir.

Vicdan sahibi olan herkes bu vahşete dur demelidir. İslam dünyası  olarak birlik içerisinde ortak tavır ve eylemler geliştirmek zorundayız. Bunun için yoğun çaba içerisindeyiz.

Bu trajedinin son bulması için tüm gücümüzle çalışmaktayız. Cumhurbaşkanımız yoğun bir liderler diplomasisi  temposu içerisinde. Bölge ve dünya liderleriyle yoğun bir çalışma içerisinde. Saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Gazze’deki Filistinlilerin yurtlarından sökülerek atılmasına razı gelmeyeceğiz.

İsrail bu yanlıştan acilen dönmelidir. Bu trajedinin son bulması için çalışıyoruz. Hemen ateşkes ilan edilmesi insani koridor oluşturulmalıdır. Bölgemiz tam manasıyla bir dönüm noktasındadır. İçinde bulunduğumuz konjonktürden ya  daha büyük bir savaşa ya daha büyük bir barışa gideceğiz. Görüştüğüm tüm muhataplarım bu tespiti paylaşmakta.

Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı bir barış ve istikrarın tesisi mümkün olmayacaktır. İsrail; silahla, şiddetle ve zulümle kalıcı güvenlik ihtiyacını karşılayamayacağını bilmelidir. Bu konuda herkes somut adımlar atmalıdır."

Bakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile basın mensuplarının  sorunlarını yanıtladı.

Katar Dışişleri Bakanı El Sani: "Esirlerle ilgili son günlerde bazı ilerlemeler kaydedildiğini gördük. 2 Amerikalı rehine serbest bırakıldı. Mısırla iş birliği içerisinde oldu. İstiyoruz ki bu esirler serbest bırakılsın."

Bakan Fidan: "Özellikle bu sefer elektriğin suyun kesilmesi temel insani malzemelerin Gazze’ye girmesinin önlenmesi daha büyük bir insani felakete yol açmakta. Ölüm ve yıkım arttıkça bölgedeki reaksiyonda artacak. Daha büyük bir yıkım ve ölümün yaşandığını görüyoruz. Bir an önce Gazze operasyonu durdurulmalı."

 

Hibya Haber Ajansı