Çin Savunma Bakanlığı, ABD'nin gerçekleri hiçe sayarak, Çin'in savunma politikası ve askeri stratejisini çarpıttığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı, kısa bir süre önce "2023 Çin Askeri ve Güvenlik Geliştirme Raporu" adında bir belge yayımlayarak, Çin'in savunma politikası ve askeri stratejisini kötü niyetli olarak yorumladı.

ABD, belgede  uydurulmuş olan "Çin askeri tehdidi" teorisini körükledi ve Çin'in nükleer, uzay ve siber alanlardaki askeri varlığını artıracağını iddia ederek, Çin'in Taiwan işlerine karışmaya kalkıştığını öne sürdü. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, bu belge hakkında bir açıklama yaptı.

Wu Qian, Çin'in barışçıl gelişme yolu ve öz savunma politikasına bağlı kalırken, ABD'nin savaş kışkırtıcılığını dünyanın dört bir yanına yaydığını ve blok zıtlaşması ile askeri rekabeti körüklediğini, bu durumun küresel güvenlik ve küresel yönetişim sistemlerine ciddi zararlar verdiğini vurguladı.

Askeri ilişkilerin, Çin-ABD ikili ilişkilerinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Wu Qian, iki ülkenin orduları arasındaki mevcut zorluklar ve engellerin tamamından ABD'nin sorumlu olduğunu, özellikle ABD'nin bir yandan güvenlik çıkarlarını zedeleyen girişimlerde bulunurken, diğer yandan krizi kontrol altına alma ihtiyacını dile getirdiğini ve bu durumun mantıksız olduğunu belirtti.

Wu Qian, geçtiğimiz 20 yıl içinde ABD'nin Çin'e karşı önyargılı tutumunu sürdürdüğünü, yalan ve asılsız iddialarla dolu raporları yıldan yıla tekrarladığını ifade ederek, ABD'nin bu eylemlerinin sadece iki ülkeye zarar vermekle kalmayıp, dünya kamuoyunu da yanlış yönlendirdiğini söyledi. Wu, ABD'nin bu tür yalan ve iddiaları derhal durdurması, gerçekçi adımlar atması ve iki ülkenin orduları arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini ilerletmesi çağrısında bulundu.  

Hibya Haber Ajansı