İSTANBUL (AA) - Türkiye Bilişim Derneği tarafından 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'na katılan Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, iletişim teknolojilerindeki gelişimin en önemli parametresinin "haberleşme altyapısı" olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye Bilişim Derneği tarafından 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı tamamlandı.

"Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Ötesi" ana teması ile İzmir Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kurultayda, blockchain'den dijital paraya, yapay zekadan otonom sistemlere, e-ticaretten adli bilişime kadar pek çok konu ele alındı.

- "'Haberleşme altyapısı' en önemli parametre"

Açıklamada kurultaydaki konuşmasına yer verilen Demir, yenilikçi teknolojilerin günlük yaşamı dönüştüren çok katmanlı etkilerine dair yaptığı tespitleri ifade ederek, iletişim teknolojilerindeki gelişimin en önemli parametresinin "haberleşme altyapısı" olduğunu belirtti.

Demir, "Geleceği tasarlamak için geleceğin ihtiyaçlarına uygun altyapılar inşa etmeliyiz. Günümüz elektronik haberleşmesinde her geçen gün artan hız, kapasite ve düşük gecikme ihtiyaçları ancak güçlü ve yaygın fiber altyapıyla karşılanabiliyor. Ülkemizin geniş bant internet erişim altyapısı ihtiyaçlarını on yıllar boyunca karşılayabilecek olan teknoloji, binalara, evlere ve hatta odalara kadar fiberle erişim teknolojisidir. Bu nedenle, hiç zaman kaybetmeden fiber altyapı seferberliğinin başlatılmasının yanı sıra mevcut mevzuattaki altyapı kurulumlarını yavaşlatan veya engelleyen unsurların güncellenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- Fiber yatırımlarla dönüşüm ivme kazanacak

Demir, konuyu bir memleket meselesi olarak gördüklerini aktararak, gerekli yapısal ve düzenleyici değişikliklerin bir an önce yapılması ve ilgili tüm paydaşların bir seferberlik hali içinde fiber yatırımların hızlandırılmasına odaklanılması halinde fibere dönüşümde büyük bir ivme yakalanacağını kaydetti.

Fiber yatırımlarının 5G ve ötesi için de önemine vurgu yapan Demir, gelişmiş 5G standartlarının önümüzdeki yıl içinde tamamlanması ve böylelikle ülkenin 4G yerine 4.5G'ye geçişinde olduğu gibi 5G yerine de 5.5G olarak tanımlanan gelişmiş 5G seviyesine önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte geçişinin beklendiğini ifade etti.

Demir, bu süre zarfında da halihazırda İstanbul Havalimanı'nda olduğu gibi deneme izinleri verilmek suretiyle 5.5G'nin organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, havalimanları ve limanlar başta olmak üzere endüstriyel alanlarda kullanımının yaygınlaşması gerektiğinin de altını çizdi.

- "Düşük yörüngeli uydu teknolojilerini yakından takip ediyoruz"

Serhat Demir, uzay teknolojilerinin de haberleşme altyapısının önemli bir parçası haline gelmeye başladığını belirterek, düşük yörüngeli uydu teknolojilerini yakından takip ettiklerini ve bu konudaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Demir, "Cep telefonları üzerinden doğrudan hizmet sunabilecek teknik imkanlara sahip olması nedeniyle sadece uydu ve geniş bant internet hizmeti olarak değerlendirilemez. Bu konunun, ülkemizin veri güvenliği ve haberleşmenin gizliliği gibi pek çok boyutu var." açıklamasında bulundu.