İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (YBYK) 45. Genel Kurulu’nda oy birliğiyle Kongre’nin Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçildi. Soyer, Bölgeler Meclis Başkanlığı ile birlikte resmi olarak Kongre Başkan Vekilliği görevini de üstlenme hakkını elde etti. Sosyalist Grup adına ortak aday olarak gösterilen Soyer oy birliğiyle Başkanlık görevine seçildi. Tunç Soyer, Bölgeler Meclisi Başkanı olarak 2,5 yıl boyunca görev yapacak ve Avrupa’da daha demokratik ve adil yerel yönetimler tesis edilmesi yönünde liderlik görevi üstlenecek.

Kongre’ye seslenen Soyer, kendisine olan güven ve destek için kongre üyelerine ve önceki dönem başkanı Harald Sonderegger'e teşekkür etti.

Konuşmasında dört gün sonra, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlanacağını hatırlatan Soyer,  “Bugün seçildiğim bu makamı, barış ve demokrasiye olan sonsuz bağlılıklarıyla modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlara borçlu olduğumun fazlasıyla bilincindeyim. Yeni bir yüzyıla girerken, ‘yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesiyle bizlere 100 yıldır kesintisiz barışı armağan eden Atatürk'ün mirasını daha da ileriye taşımak üzere bu görevi üstleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni daha sağlam bir demokrasi ile taçlandırmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım” diye konuştu.

Bölgeler Meclisi Başkanlığı Avrupa’nın en önemli makamlarından biri

5 Mayıs 1949 tarihinde kurulan organizasyon Avrupa Konseyi 46 üye ülkenin 830 milyon vatandaşının ayrımcılığa karşı mücadele, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kültürel çeşitliliğin savunulması, cinsiyet eşitliği gibi temel insan haklarını koruyor. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) ise Avrupa Konseyi'nin siyasi organları arasında yer alıyor. Yerel veya bölgesel bir idarede, seçim ile göreve gelmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devlete bağlı 130 binden fazla yerel ve bölgesel idareyi temsil eden 612 üyeden oluşuyor. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin karar alma süreçleri Yerel Yönetimler Meclisi ve Bölgeler Meclisi olmak üzere iki ayrı meclis içerisinde yürüyor. Türkiye’den büyükşehir belediyeleri, meclisleri ve il özel idareler Bölgeler Meclisi’nde temsil ediliyor.

Hibya Haber Ajansı