Başkent Gençlik Meclisi, Cumhuriyetin kuruluşunun ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yıl dönümüne özel olarak “100. Yılda 100 Genç Lider Başkentte” etkinliği düzenledi.

Etkinlik kapsamında Türkiye’nin dört bir tarafından Başkente gelen 100 gençlik meclisinin yöneticisi ve temsilcisi Cumhuriyetin 100. yılında gençlerin karar alma mekanizmasına dahil olup gelecek yüzyılı tasarlamak için ortak aklı masaya yatırdı. Başkent Gençlik Meclisi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği açılış programı Ankara Kent Konseyinde gerçekleşti.

Programda açılış konuşması yapan Başkent Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer, “Başkent Gençlik Meclisi olarak temel mottomuz ‘Yaşamın her alanında gençliğin güçlendirilmesidir.’ Çünkü çatı dezavantaj konumunda olan gençlerin yaşamın neresinden tutunacağı belli değilken, önünde belli bir yol yokken bu yolu kendilerinin inşa etmesi patikalardan kendilerinin gücüyle emeği ile bir yol açabilmesini savunuyoruz. Bizim geliştirdiğimiz katılımcı demokrasi için gençlik koridoru da bunu söylüyor” dedi.

Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan da konuşmasında, ”Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç liderler, Ankara’da, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, atalarına selamını vererek Cumhuriyet’in ilelebet devam edeceği ve payidar kalacağı mesajını veriyorlar. Gençlik Konseylerimizin varlığı Kent Konseylerimizin sürdürülebilirliği için çok önemli. Siz gençler ile geleceğe yürüyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

100. yılda ekonomi

Türkiye’nin dört bir tarafından Başkente gelen gençlerin ikinci durağı Ankara Ticaret Odası (ATO) oldu. ATO Meclis Salonunda düzenlenen “100. Yılda Ekonomi” programı kapsamında 500 genç ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Yavuz Demir ile bir araya geldi.

İzmir İktisat Kongresi ile başlayan iktisadi bağımsızlık serüveninde 2. yüzyılda ekonominin genç girişimcilik eko sistemine değinildi. TOBB Ankara Genç Girişimciler Kurulunun da katıldığı programda gençler ve oda başkanları Türkiye’nin ekonomisini ele aldı.

Genç liderle başkent yönetiminde

“100. Yılda 100 Genç Lider Başkentte” programı Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclis Salonunda devam etti. 200 gencin meclis salonunda bir araya geldiği program ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, “Başkent Gençlik Meclisinin önünü Ankara’da sonuna kadar açtıklarını” vurguladı. Siyasi bir gaye gütmeden kentin problemlerini gençlerle çözmenin konforlu bir iş olduğunu ve akıllı belediye başkanlarının ben konseyleri ile daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

Yüzüncü yılda sanat halleri

Program kapsamında Ankara Kent Konseyi Etkinlik Alanında 100. yılda sanatsal faaliyetler de unutulmadı. Ankara Seymenler ekibinin gösterisi ve Başkent Gençlik Meclisi Tiyatro ekibinin şiir dinletisi ilgiyle izlendi.     

Ankara’da gençlik alanında faaliyet gösteren 50 sivil toplum kuruluşu ile “Sivil Toplum Sokağı” oluşturuldu. Ankara’da bulunan üniversitelerin öğrenci topluluklarının da stant açtığı programda gençlerin ikinci yüzyıldaki rolleri üzerine konuşuldu.

Başkent Gençlik Meclisi organizasyonu ile genç liderler, Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü olan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın dönemde açılan BAKAP’a da bir ziyaret gerçekleştirdi. BAKAP ziyaretinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç liderler ile “Gençlik Hatıra Ormanı”nda 100 ağaç ekildikten sonra program değerlendirmesi için açık alanda toplantılar gerçekleştirildi.

Hibya Haber Ajansı