Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin’in silahlı şiddetten uzak barışçıl ve güvenli bir dünyayı inşa etmek için daha büyük katkılarda bulunacağını belirtti.

14. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin 6. Toplantısı’nda dün, Ulusötesi Organize Suça Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin Ateşli Silahların, Parçalarının ve Mühimmatın Yasadışı Üretimi ve Kaçakçılığıyla Mücadele için Ek Protokol’nün onaylanması kararı alındı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında söz konusu karar hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 

“Silahların yaygınlaşması, bütün ülkelerdeki insanların can güvenliği ve sosyal istikrar için ciddi tehlike oluşturduğu gibi, dünya barışı ve sürdürülebilir kalkınmasını baltalamaktadır. Uluslararası toplum buna yoğun ilgi gösteriyor. Söz konusu protokol, ateşli silahların yasa dışı üretimi ve kaçakçılığı gibi suçlarla mücadele etmeyi hedefleyen tek küresel hukuki belgedir. Çin, Küresel Güvenlik Girişimi’ni yerine getirmek ve uluslararası ve bölgesel barış ile istikrarı korumak için aldığı önemli önlemlerden biri olarak, geçen eylülde onay prosedürünü başlatmıştı. Protokolün Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi’nde onaylanması, ilgili hukuki prosedürün tamamlanmak üzere olduğunu gösteriyor. Çin, onay belgesini mümkün olan en kısa sürede BM Genel Sekreteri'ne sunacak.”

Çin’in dünyada en güvenli, suç oranı en düşük ve silahlı şiddet vakaları en az ülkelerden biri olduğunun geniş şekilde kabul edildiğine işaret eden sözcü, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ve uluslararası toplumun sorumlu bir parçası olarak, Çin’in protokolün onaylanması vesilesiyle, çeşitli taraflarla iletişim ve iş birliğini güçlendirerek, silahlı şiddetten uzak  barışçıl ve güvenli bir dünyayı inşa etmek için daha büyük katkılarda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı