Aralarında tıp uzmanlarından deneyimli yatçılara, aktivistlerden psikologlara ve gazetecilere kadar farklı meslek gruplarından pek çok engelli ve engelsiz bireyin bulunduğu katılımcılar, etkinliğe farklı ülkelerden katılıyor. 

Heyecanla beklenen etkinliğin bu yılki teması hem Türkiye'de hem de takım üyelerinin geldiği ülkelerde engelli bireylerin kendilerini topluma dahil edebilme yeteneklerinin geliştirilmesini (Ekstrabilite) konu alıyor. 

Keşif gezisinin deniz rotası 620 deniz mili olacak. Proje ekibi, yarışa ek olarak kapsayıcı kültür festivalleri, yelken yarışları, kapsayıcı etkinlikler ile engelli ve engelsiz gönüllülerin konserlerinin yapılacağı Ekstrabilite Günleri de düzenleyecek. 

İlk Ekstrabilite Günü, katılımcıların Ruhun Yelkenleri gönüllüleri ve yelken yarışına törenle kabul edilmesiyle başlayacak. Deniz geçişinden sonra Mersin'deki Ekstrabilite Günleri birçok önemli etkinliği bir araya getirecek. 26 Ekim'de Tarsus'ta “Çeşitli acil durumlardan etkilenen kişilerin rehabilitasyonu ve sosyalleşmesi" konulu bir panel düzenlenecek.

Projenin en önemli etkinliklerinden biri de 28 Ekim'de düzenlenecek olan Ekstrabilite Günü olacak. Kapsayıcı ekiplerde yer alanlar yat sürüşünde yarışırken, kıyıda da çevresel çalışmalar, kapsayıcı ustalık sınıfları ve bir konser gerçekleştirilecek.

Ruhun Yelkenleri ekipleri 29 Ekim'de ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıldönümü kutlamalarına katılarak bu kapsamda atölye çalışmaları da dahil olmak üzere farklı etkinliklerinde yer alacak. 

Proje, 3 Kasım'da yarışı kazananlar için düzenlenecek bir ödül töreni ile sona erecek. 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un desteğiyle gerçekleşen Ruhun Yelkenleri Projesi, katılımcıların özel yetenek ve becerilerini ortaya koyabilecekleri etkili bir model olarak kapsayıcı yatçılığı yaygınlaştırma amacını taşıyor. Kapsayıcı mürettebat sayesinde hayata geçirilen bu proje ile, engelli bireylerin kendilerini göstermeleri ve gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmaları amaçlanıyor.

Hibya Haber Ajansı