Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Zelenski, görüşmede Ukrayna’nın hava savunma ihtiyacı başta olmak üzere Fransız savunma sistemleri, füze teslimatları, diplomatik girişimler ve Ukrayna’nın savunmasının finansmanı konularının ele alındığını açıkladı.

Zelenski, Macron ile görüşmesinin son derece verimli geçtiğini belirterek, görüşmenin en önemli gündem maddesinin Ukrayna’nın hava savunma kapasitesinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Patriot hava savunma sistemleri için gerekli füzelere sahip diğer ortaklarla iletişim kurulmasına yardımcı olmaya hazır olmasını takdir ettiklerini ifade etti.

Görüşmede ayrıca Fransa’nın sahip olduğu hava savunma imkanlarının da ele alındığını belirten Zelenski, Ukrayna’daki saldırıların son durumu hakkında Macron’a bilgi verdi.

Zelenski, Rus saldırılarında hayatını kaybedenler için Fransa Cumhurbaşkanı tarafından iletilen taziyeler nedeniyle de teşekkür etti.

Görüşmede Fransa’dan Ukrayna’ya yönelik savunma desteğinin hızlandırılması konusunda da mutabakata varıldı.

Zelenski, en son Fransız savunma ekipmanları ve füzelerinin teslimatlarının hızlandırılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Ayrıca Macron’un Ukrayna’ya füze üretim lisansı sağlama konusunda hazır olduklarını teyit ettiğini belirterek bu karar için Fransa’ya teşekkür etti.

Zelenski ve Macron, Ukrayna’nın ortaklarıyla yürüttüğü diplomatik çalışmaların mevcut durumunu da değerlendirdi.

Görüşmede ayrıca ABD Başkanı ve ekibiyle sürdürülen temasların ele alındığını belirten Zelenski, yeni diplomatik fırsatların önünü açabilecek adımlar konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.

Görüşmenin bir diğer önemli başlığını Ukrayna’nın savunmasının finansmanı oluşturdu.

Zelenski, bu yıl ve gelecek yıl Ukrayna’nın savunma kapasitesinin finanse edilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakları Macron ile ele aldıklarını açıkladı.

İki ülke arasındaki savunma anlaşmalarının da değerlendirildiğini belirten Zelenski, hızlandırılması gereken ikili savunma anlaşmalarının tespit edildiğini söyledi.

Zelenski, görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Ukrayna’ya verdiği destek ve savunma alanındaki iş birliği için teşekkür etti.

Hibya Haber Ajansı