WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
KÜLTÜR - SANAT

Ani’de “Hz. Muhammed” isminin yer aldığı Selçuklu taşı bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’ndeki Selçuklu Mezarlığı’nda, üzerinde kûfi hatla “Hz. Muhammed” isminin altı kez tekrarlandığı bezemeli bir taş bulunduğunu açıkladı.

Ani’de “Hz. Muhammed” isminin yer aldığı Selçuklu taşı bulundu
Paylaş:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’ndeki Selçuklu Mezarlığı’nda, üzerinde kûfi hatla “Hz. Muhammed” isminin altı kez tekrarlandığını açıkladı.

Mevlid Kandili dolayısıyla kamuoyuyla paylaşılan ve bir Selçuklu kümbetine ait olduğu değerlendirilen taşın, 2021 yılından bu yana sürdürülen arkeolojik kazılar sırasında gün yüzüne çıkarıldığı bildirildi.

Bakan Ersoy, “Mevlid Kandili’nin manevi iklimini yaşadığımız bu mübarek gecede, Sultan Alparslan’ın 1064’teki fethiyle Anadolu’daki Türk-İslam tarihinin kapısını aralayan Ani’de eşsiz bir eseri gün yüzüne çıkardık.” ifadelerini kullandı.

Ersoy, Selçuklu Mezarlığı’ndaki kazılarda üzerinde kûfi hatla “Hz. Muhammed” isminin altı kez tekrarlandığı bezemeli bir taş bulunduğunu belirterek, “Bir Selçuklu kümbetine ait olduğu değerlendirilen bu eser, ecdadımızın Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’e (SAV) duyduğu derin muhabbetin asırlardır taşta yaşayan nişanesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Hz. Muhammed” ismi altı kez tekrarlandı

Ani’de bulunan taşın 51 x 21 santimetre ölçülerinde olduğu belirtildi. Kabartma tekniğiyle hazırlanan eserde, sekiz köşeli yıldız biçimindeki motifin çevresindeki yazı kuşağında kûfi hatla “Hz. Muhammed” ismi altı kez tekrarlandı.

Eserin yalnızca yarısının günümüze ulaşması nedeniyle yazı kuşağındaki isimlerden üçü bugün görülebiliyor. Taşın, Selçuklu Mezarlığı’ndaki kümbetlerden birine ait mimari parça olduğu değerlendiriliyor.

Eserin, Ani’nin Türk-İslam kimliğini, dönemin inanç dünyasını ve mezarlık kültürünü yansıtan önemli bir arkeolojik belge niteliğinde olduğu bildirildi.

 

Anadolu’daki ilk Türk-İslam mezarlığı

Sultan Alparslan’ın 1064 yılındaki fethiyle Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı olan Ani, Anadolu’daki Türk-İslam tarihinin başlangıç noktaları arasında yer alıyor.

Kazılarda elde edilen verilerin, Ani’deki Selçuklu Mezarlığı’nın Anadolu’nun ilk Türk-İslam mezarlığı ve ilk Türk şehitliği olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Ani, ilk fetih camisi, ilk cami ve ilk mescit gibi eserleriyle de Anadolu Türk-İslam medeniyeti açısından önem taşıyor.

Benzer süsleme düzenlerinin Tercan’daki 1191 tarihli Mama Hatun Kümbeti, 1224 tarihli Malatya Ulu Camii, Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camii ile Konya’daki Tahir ile Zühre Mescidi’nde de görüldüğü bildirildi.

Bakan Ersoy, açıklamasının sonunda aziz milletin ve İslam âleminin Mevlid Kandili’ni kutlayarak, mübarek gecenin tüm insanlığa barış, huzur ve rahmet getirmesi temennisinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.