USD/TRY: Küresel piyasalarda risk iştahında bu sabah zayıf bir görüntü var. ABD'de açıklanan bazı teknoloji şirketlerinin finansallarının ardından oluşan olumsuz atmosfer ve jeopolitik taraftaki gerginliğin artma riski kırılganlık yaratırken, ABD on yıllık tahvil faizi tekrar %5'e yaklaşıyor. Dolar'ın ise bu sefer tahvil faizindeki yükselişe eşlik ettiğini izliyoruz. Son iki gündeki %0,9'luk primin ardından Dolar endeksi bu sabah da yükseliş eğiliminde. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise baskı altında. Bugün ABD'de üçüncü çeyrek büyüme verisi başta olmak üzere açıklanacak veriler yakından izlenecekken, faizleri sabit tutması beklenen ECB faiz kararı da oynaklık yaratabilir. Yurtiçinde ise TSİ 14'te TCMB'nin faiz kararı öne çıkıyor. Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında beklentiler, politika faiz oranının, Bloomberg Anketine göre, %30'dan %35 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Faiz kararı ve önümüzdeki toplantılara yönelik sinyal verebilecek Karar Metni de yakından takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında ise bir süredir düşük oynaklıkla kısmi yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL'de karar sonrasında oynaklık bir miktar artabilir. Teknik olarak ise kurda 28,0 seviyesinin altında kalıcılık sağlanmadıkça kısmi yükseliş eğilimi sürebilir. Yakın direnç 28,27 seviyesinde. Ana direnç ise 28,50 civarında.

EUR/USD: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'den Gazze kara operasyonunu geciktirmesini talep etti, böylece daha fazla rehinenin serbest kalabileceğini belirtti. Bir taraftan jeopolitik gelişmeler izlenirken, diğer taraftan teknoloji şirketlerinin açıklanan bilançoları ardından olumsuz değerlendirmeler ABD'de risk iştahını negatif etkiledi. Buna bağlı olarak ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeniden %5'e yaklaştı, bu sabah saatlerinde %4,98 seviyesinde. Bugün Avrupa Bölgesi'nde piyasaların odak noktasında ECB'nin faiz kararı olacak. Beklenti mevduat faizinin %4'te sabit bırakılacağı yönünde. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde'ın yapacağı konuşmasında gelecek yılın ilk yarısında ECB'nin faizleri hangi seviyelerde tutacağına yönelik sözlü yönlendirme yapması bekleniyor. Dolar endeksi dün %0,2 yükselişle 106,5 seviyesinden günü kapatmasının ardından bu sabah riskli varlıklardan uzaklaşmanın etkisiyle 106,8 seviyesinde seyretmekte. Aylık ortalamasında hareket eden paritede 1,06 seviyesinin aşılması durumunda 1,0620 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Diğer taraftan 1,0510 - 1,0490 seviyeleri sıralı destek konumunda bulunuyor.

XAU/USD: ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişe bu sefer eşlik eden Dolar endeksindeki yukarı yönlü harekete karşın değerli madenin dirençli görüntüsünü koruduğunu izliyoruz. Orta Doğu'daki gerginliğin artma riski değerli madene talep getiren önemli bir etken olduğu söylenebilir. Bunun dışında risk iştahındaki genel zayıf görüntü de destekleyici. Dün %0,4 oranında prim yaparak 1.980 seviyesinden günü kapatan Ons Altın bu sabah da alıcılı. Değerli madende yükseliş isteğinin sürebileceğini düşünmekle birlikte teknik olarak, 2.000 psikolojik seviyenin üzerinde ivme artabilir ve 2.050 gündeme gelebilir. Ara direnç 2.018 seviyesinde. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1.963 ve 1.945 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı