Prof. Dr. Akı, masabaşı çalışanların sık sık gerinmeleri ve masa başında basit egzersizler yapmaları gerektiğini belirterek, "Omuzlar yukarı doğru, kulak hizasına kadar yükseltildikten sonra düşürülebildiği kadar düşürülerek 5 kez tekrar edilmeli. Ayrıca kürek kemikleri birleştirilerek beş saniye beklendikten sonra gevşeme egzersizi yapılmalı. Yan boyun kaslarını esnetmek için oturur pozisyonda sol elle koltuğun oturağına tutunarak gövde ve boyun zıt tarafa doğru eğilmeli ve bu hareket sağ elle diğer yöne doğru olacak şekilde tekrar edilmeli." dedi.

Çalışma masası ve koltuğunun bilgisayar ekranının üst kısmının göz hisasına gelecek şekilde ayarlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Akı, "Masa her koşulda sandalyenin aşağısında kalıyorsa bilgisayarın altına destek konularak göz hizasına getirilmeli. Olabildiğince hareket edilmeli özellikle de bilinçli boyun ve omurga egzersizleri yapılmalı. Düzenli fiziksel aktivite içinde olan bireylerin tekrar eden boyun ağrıları yaşama olasılığı daha düşüktür. Uzun görüşmeler yapılması gerektiğinde telefon, kafa ve omuz arasında sıkıştırılmamalı." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Akı, telefonda çok konuşuluyorsa ses düzeyinin çok yüksek olmamasına dikkat edilerek kulaklık kullanılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Dişleri sıkmamaya gayret edilmeli. Diş sıkmak boyun kaslarını gerebilir dolayısıyla çeşitli ağrılara yol açabilir. Zihinsel stres oranı düşürülmeli. Boyun bölgesindeki gerilmeler kas zorlanmalarına neden olabilir. Fiziksel sağlığa önem verildiği kadar psikolojik sağlığa da önem verilmeli. Yüzüstü yatılmamalı ve boyun kısmının doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçilmeli. Yüzüstü yatmak boyun bölgesine fazladan yük bindirir.''

Hibya Haber Ajansı