Dün ABD’de yeni konut satışları 759 bin adet ile beklentilerin üzerinde gelirken veri son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksi önemli direnç seviyelerini kırarak yükselişe devam ederken piyasalar Fed’den faiz artırım beklentilerini de artırmış durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizi bir süre gerilemenin ardından tekrar %5.00 sınırına yaklaşırken bu sabah itibariyle %4.98 seviyesinden işlem görüyor. Euro Bölgesi’nde ise Almanya IFO iş güven iklimi endeksi beklentilerin üzerinde 86.9 puan açıklanırken IFO Başkanı Clemens Fuest yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin 4. çeyrekte hafif bir büyüme göstermesini beklediklerini söyledi.

Dolar endeksi bugün açıklanacak kritik veriler öncesi önemli dirençlerini aşarken yükselişlerini hızlandırması Eur/Usd ve Gbp/Usd paritelerinde satış eğilimini artırdı. Jeopolitik riskler çerçevesinde değerli metallere olan talep hala yüksek. Gümüş fiyatları daha sınırlı kalırken altın fiyatlarında daha güçlü bir yapı izliyoruz. Ancak bu hafta önemli ABD verileri öncesi yatay eğilim izlenmekte. Gelecek veriler yönü belirleyebilir. Dün açıklanan haftalık ham petrol stok verilerinin beklentilerin üzerinde 1.4 milyon varil artması sonrası petrol fiyatlarında volatilite artmış durumda. Ancak petrol fiyatlarında kısa vadede karışık bir görüntü hakim.  Küresel borsalar faiz baskısı ve jeopolitik riskler çerçevesinde satış yaşamaya devam ederken ABD’de teknoloji hisselerinden gelen bilançolarda olumsuz görünümün hakim olması da ABD endekslerinde ayrıca satış baskısı yaratıyor. Avrupa’da ise büyüme endişeleri borsalarda aşağı yönlü hareketleri destekliyor. Asya borsaları da benzer bir görüntüyle bugünü satıcılı tamamladı.

Bugün ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme verisinin %4.3 gelmesi beklenirken Fed en son açıkladığı projeksiyonlarda 2023 yılı için büyüme verisini %2.1 olarak tahmin etmişti. Bu veri Fed’in beklentilerin oldukça üzerinde. Dolayısıyla güçlü büyüme devam ediyor ve ekonomide ısınma sürüyor. Haftalık işsizlik başvurularının ise 208 bin kişi geleceği tahmin ediliyor. Hem büyümenin güçlü olması hem de istihdamın güçlü seyrini sürdürmesi Fed’i daha çok faiz artışına zorlayacaktır. Piyasada dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş devam edebilir. Harcamalar yoluyla hem enflasyonu hem büyümeyi etkileyecek veride ise çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda %0.2 gelmesi beklenirken, dayanıklı mal siparişlerinin ise aylık bazda %1.9 geleceği öngörülmekte.

Konut piyasasına ilişkin gelecek veride ise yeni konut satışlarında beklenti verinin aylık bazda %0.2 açıklanması yönünde. Fed üyelerinden Waller’ın da konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) sahnede olacak. ECB’nin faizleri %4.50’ta sabit bırakması bekleniyor. Ancak hem çekirdek enflasyonda gördüğümüz düşüşün sınırlı olması hem petrol fiyatlarının hala yüksek seviyelerde bulunması enflasyonist baskıyı artırabileceğinden bugün ECB’den çıkacak 25 baz puanlık artırım bizim için sürpriz olmayacaktır. Özellikle ECB Başkanı Lagarde’nin büyüme, enflasyon, istihdam ve geleceğe yönelik izlenecek faiz politikası hakkında yapacağı konuşmalar hem Euro çaprazlarında hem de piyasanın genelinde oynaklığı artırabilir. Paritede teknik seviyeleri takip edeceğiz.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı