Shenzhou-17 insanlı uzay aracı, Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketiyle Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden bugün uzaya fırlatıldı ve yörüngeye başarıyla yerleşti. Bu uzay aracında Çin’in bugüne kadar uzaya giden en genç astronotu da bulunuyor. Tang Shengjie, iki meslektaşıyla birlikte bugün ilk uzay yolculuğuna çıktı. 

Fırlatmadan önce basına konuşan Tang, “Bu benim için büyük bir onur ve büyük bir görev; kendimi çok şanslı ve çok mutlu hissediyorum” dedi. Aralık 1989’da Gansu eyaletinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Tang, 8 yıl boyunca okula gitmek için bir dağ yolunu yürüdü. 

Liseden mezun olduktan sonra Çin Hava Kuvvetleri Havacılık Üniversitesi’ne giren ve savaş pilotu olan Tang, yaklaşık 13 yıllık hizmetin ardından altı tip uçağı uçurmuştu. 2018 yılında Çin, üçüncü astronot grubunu işe almaya başladığında Tang de başvurdu ve Eylül 2020’de üçüncü astronot grubuna dahil edildi.

Çocukluğundan beri elektrikli aletlere ilgi duyan Tang, bu hobisi sayesinde astronotların ihtiyaç duyduğu mesleki beceri eğitimini başarıyla tamamladı. Araç dışı aktiviteler için tasarlanan su altı eğitimi sırasında, ağır bir su altı kıyafeti giymesi ve beş veya altı saat boyunca ağırlıksızlık simülasyonu egzersizi yapması ve üst uzuvlarının yoğun kullanımını gerektiren operasyon aktiviteleri de tamamladı. 

İki yıl süren sıkı eğitim, sonunda ona uzaya bilet kazandırdı. Haziran 2022’de Tang, Shenzhou-17 misyonu için mürettebat üyesi olarak seçildi. Fotoğrafçılığa ilgi duyduğunu ve mavi gezegeni uzayda farklı bir perspektiften izleyeceği için oldukça mutlu olduğunu söyleyen Tang, “Daha çok düşündüğüm şey, görevleri nasıl tamamlayacağım, bilimsel deney sonuçları elde edeceğim, keşifler yapacağım ve insanlı uzay misyonuna ve ülkemizin bilimsel gelişimine nasıl katkıda bulunacağım” dedi. 
 

Hibya Haber Ajansı