Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün başkent Beijing'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinin valisi Gavin Newsom'u kabul etti. Cumhurbaşkanı Xi'nin bu görüşmesi, Çin-ABD halkları arasındaki dostluğu derinleştirdi ve mevcut Çin-ABD ilişkilerine yeni bir dinamizm kattı, ayrıca her alanda ikili temasların yeniden yoğunlaşmasını teşvik etti. Bu yılın başından beri Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dostane ABD vatandaşlarını kabul ederek ve ABD sivil toplum kuruluşları ile bireylerin mektuplarına yanıt vererek, Çinli ve ABD'li vatandaşlar arasındaki dostluğu bizzat pekiştirdi.

“Çin-ABD ilişkilerinin geleceği halklara bağlıdır”

16 Haziran'da Xi Jinping, Bill Gates ile bir araya geldi. Xi, “Çin-ABD ilişkilerinin temelini her zaman halklar oluşturur, bu konuda ABD halkından büyük beklentilerim var. Mevcut uluslararası ortamda, iki ülke, iki halk ve insanlık için faydalı olabilecek çeşitli faaliyetlerde bulunmalıyız. Bu yönde katkılar sunalım.” dedi.

“Çin-ABD ilişkilerinin temeli halklar”

12 Eylül'de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-ABD Havacılık Mirası Vakfı Başkanı Jeffrey Greene ile Flying Tigers'tan emekli pilotlar Harry Moyer ve Mel McMullen'in mektubuna cevap verdi. Xi mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişe bakıldığında, Çin ve ABD halkları, Japon faşizmine karşı verilen mücadelede el ele vermiş ve derin bir dostluk oluşturmuştur. Çin-ABD ilişkilerinin umudu halklardadır, geleceği ise gençlerdedir. Yeni dönemde, Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesi, yeni dönem Flying Tigers üyelerinin katılımı ve desteğine ihtiyaç duyuyor. Flying Tigers'ın ruhunun iki ülkenin halkları arasında kuşaktan kuşağa aktarılabileceğini umuyorum."

“Çin-ABD ilişkilerinin geleceği gençlerdir”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 28 Haziran günü Fujian eyaletinin Fuzhou kentinde düzenlenen 'Kuliang ile Bağ: 2023 Çin-ABD Halkları Arasında Dostluk Forumu'na bir tebrik mesajı gönderdi. 2 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Xi, ABD'nin Utah eyaletindeki Cascade İlköğretim Okulu'nun öğrencilerinin mektuplarına cevap yazdı.

2019 yılında ise, Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ABD'nin Illinois eyaletindeki North Niles Lisesi öğrencilerine cevap mektubu gönderdi. Cumhurbaşkanı Xi, “eski dostları” unutmadı, “yeni arkadaşlar”la ilgilendi ve “küçük arkadaşlar”ı teşvik etti. Gençler, ülkenin ve dünyanın geleceğidir. Gençler arasındaki ilişkiler, Çin-ABD ilişkilerinin geleceğini belirleyecektir. Cumhurbaşkanı Xi, gençleri ikili dostluğun elçisi olmaya ve Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesine yeni dinamizm katmaya teşvik etti.

“Çin-ABD ilişkilerinin dinamiği, bölgeler arasındaki iş birliğinden kaynaklanır”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün ABD’nin Kaliforniya eyaletinin valisi Gavin Newsom’u kabul ederken şunları söyledi;“Çin-ABD ilişkilerinin olumlu bir yönde geliştirilmesi için tüm tarafların güçlerinin seferber edilmesi gerekir. Çin-ABD ilişkilerinin temeli halk, geleceği gençlik ve temel dinamiği bölgeler arasındaki iş birliğidir.”

Hibya Haber Ajansı